Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul avertizează: gruparea Statul Islamic e "un Frankenstein" periculos

siil.jpg

Sursa foto : Reuters.

Serviciile de informaţii avertizează că militanţii grupării Stat Islamic şi-au intensificat apelurile privind atacuri asupra soldaţilor americani chiar pe teritoriul american. Sursele citează un mesaj al grupării radicale, prin care li se cerea insurgenţilor să găsească online adresele militarilor americani, apoi să meargă să-i "măcelărească". În acest context, Iranul avertizează Washingtonul că gruparea jihadistă e un Frankenstein periculos şi că actuala strategie de combatere a acestor islamişti nu e cea mai potrivită.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a criticat Statele Unite pentru refuzul de a trimite trupe terestre împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, într-un interviu acordat de la Teheran postului american de televiziune NBC.

Rohani, care urmează să se exprime la Adunarea Generală a ONU, la New York, săptămâna viitoare, a pus la îndoială faptul că Statele Unite ar putea învinge gruparea fără lupte la sol. "Oare americanii se tem că ar putea avea răniţi şi morţi în rândurile lor în Irak? Oare se tem că militari de-ai lor vor fi ucişi în lupta pe care ei afirmă că o duc împotriva terorismului?", s-a întrebat Rohani, potrivit NBC. "Oare este cu adevărat posibil să combaţi terorismul fără suferinţă, fără sacrificiu?", a continuat el.

Hassan Rohani a mai spus că actualele raiduri aeriene anti-SIIL sunt necesare în "anumite condiţii şi unele circumstanţe", dar ele nu trebuie efectuate decât cu "permisiunea populaţiei şi Guvernului acelei ţării".

În fine, detaliu important, Rohani a afirmat că Iranul va oferi Irakului tot sprijinul de care are nevoie şi a avertizat în privinţa unei "linii roşii" ce ar fi depăşite dacă jihadiştii ar avansa către Bagdad sau în alte locuri sfinte, precum Kerbala sau Najaf.

La rândul său, ministrul de Externe, Mohammad Zarif, a apreciat că organizaţia teroristă Stat Islamic este "fenomen periculos" şi "un Frankenstein", care nu poate fi combătut doar prin atacuri aeriene.