Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta face o paralelă între Scoţia, Ţinutul Secuiesc, dar şi Kosovo, Transnistria sau Abhazia

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că nu este de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, şeful guvernului a spus că partenerii de guvernare din UDMR ştiau foarte bine că PSD nu susţine proiectul aşa cum nu o fac nici celelalte partide. Dacă UDMR a insistat să îşi susţină ideea în ciuda lipsei de susţinere este pentru că ne aflăm într-un moment electoral în campania pentru Preşedinţie a liderului Uniunii, Kelemen Hunor, a estimat Ponta.

Întrebat la Adevărul Live dacă este de acord cu autonomia Ţinutului Seacuiesc, Ponta a spus: “Nu, şi cred că şi iniţiatorii ştiu foarte bine că şi PSD şi celelalte partide şi Klaus Iohannis, care face parte dintr-o minoritate, a spus clar că nu susţine. Cred că este un moment electoral, lansarea în timpul campaniei domnului Kelemen Hunor, cred că lecţia cu Scoţia a fost bine înţeleasă de toată lumea, că uneori tratăm lucrurile aşa uşor, a la legerite, dar nu e chiar aşa. Cred că experienţa Kosovo este încă o experinenţă care nu a fost digerată la nivel european. A apărut Crimeea...Avem după Abhazia şi Osetia în Georgia şi după Transnistria în Republica Moldova, o nouă Transnistrie sau o nouă Abhazie în Doneţk”, a declarat şeful guvernului.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că datoria statului român este să lucreze cu minorităţile, cu UDMR, pentru descentralizare. “Cred că datoria statului român, un stat modern, care protejează minorităţile este să lucreze cu aceste minorităţi, la mai multă descentralizare şi la mai multă competență în viaţa comunităţii (...). Sunt total de acord cu ideea de descentralizare, cu mai multă putere pentru liderii locali, dar există o limită peste care nu cred că cineva va trece”, a spus Ponta.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către președintele Uniunii, Kelemen Hunor. Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".