Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patronul grupului Alibaba a devenit cel mai bogat chinez

Fondatorul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba, care şi-a listat zilele trecute compania la bursa din New York, a devenit în câteva zile cel mai bogat om din China. Firma pe care o conduce are acum o valoare de piaţă de peste 200 de miliarde de dolari.

Fondatorul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba, devenit cel mai bogat om din China, în urma listării companiei pe bursa din New York, se numeşte Jack Ma, informează AFP, citată de Mediafax.

Compania sa, Alibaba, a obţinut o sumă record de 25 de miliarde de dolari la listarea pe bursa din New York, ajungând la o valoare de piaţă de peste 200 de miliarde de dolari.

Presa din China a prezentat succesul spectaculos al lui Ma, care a pus bazele gigantului Alibaba în urmă cu 15 ani, cu 60.000 de dolari.

Ma a lucrat ca profesor de limba engleză şi provine dintr-o familie săracă, în care tatăl nu câştiga mai mult de 40 de dolari pe lună.

În urma acestei mişcări de listare la bursa americană a companiei, Jack Ma a trecut în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din China, după ce l-a întrecut pe deţinătorul grupului de centre comerciale şi cinematografe Wanda, Wang Jianlin, a cărui avere este evaluată la 24,2 miliarde de dolari.

De altfel, fondatorul Alibaba ocupă locul 24 în clasamentele celor mai bogaţi oameni din lume întocmite de Forbes şi Bloomberg, potrivit AFP.

În China sunt 354 de miliardari în dolari, iar cinci dintre primii zece cei mai bogaţi oameni din China conduc afaceri din domeniul internetului şi al noilor tehnologii.

Astfel, în top 10 se regăsesc şi Pony Ma, deţinătorul furnizorului de servicii de internet Tencent (locul 5), Robin Li, fondatorul motorului de căutare Baidu (locul 6), Richard Liu, care a pus bazele competitorului Alibaba, JD.com (locul 9), precum şi Lei Jun, fondatorul celui de-al treilea mare producător de smartphone-uri din China, Xiaomi (locul 10).