Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce pedepse aduce noul Cod Rutier pentru șoferi

cod-rutier.jpg

Cod Rutier

Pedepse aspre pentru șoferii care comit erori în trafic. Potrivit noului Cod Rutier, ei riscă o amendă maximă 9.600 lei şi suspendarea permisului de conducere până la o perioadă maximă de doi ani. Proiectul noului Cod rutier va fi promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi adoptat miercuri în şedinţa de Guvern.

Printre prevederile cele mai importante se numără amenda maximă pentru şoferii care greşesc, de 9.600 de lei şi perioada maximă în care vor avea permisul suspendat, care se ridică la doi ani.

Cei care comit greşeli mai mici, cum ar fi nerespectarea culorii roşii a semaforului sau neacordarea de prioritate, vor rămâne pietoni pentru o perioadă de 60 de zile.

Noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei și pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile. Ministrul de interne Radu Stroe a subliniat că în forma revizuită, au fost incluse sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.

În prima formă a proiectului, cea mai aspră sancţiune de acest fel era suspendarea carnetului pentru cinci ani.

În forma revizuită a proiectului au mai fost prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor.