Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


James Blunt va cânta în cea mai modernă sală polivalentă din România

sala_exterior.jpg

Sala Polivalentă din Cluj FOTO: Radu Pădurean/Primaria Cluj-Napoca

Clujul are cea mai mare Sală Polivalentă din România. Edificiul este considerat de către arhitecți drept una dintre cele mai frumoase clădiri cu destinație sportivă din Europa Centrală. Noua Sală Polivalentă va fi inaugurată în data de 31 octombrie, cu un concert susținut de artistul britanic James Blunt.

Noua Sală Polivalentă din Cluj desăvârșește cel mai complet ansamblu sportiv urban din România. Ea este situată la marginea Parcului Central, care dispune de zone de ciclism și în imediata apropiere a stadionului Cluj Arena. Sala Polivalentă completează un ansamblu din care mai fac parte și Sala Sporturilor Horia Demian, complexul de natație Politehnica, sediul Facultății de Educație Fizică și Sport și Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu. Capacitatea Sălii Polivalente depășește 7.300 de locuri, însă grație unei tribune mobile, numărul spectatorilor poate fi extins până la 10.000, în cazul organizării unor concerte. Sala are o podea demontabilă și dispune de cel mai modern cub video din România, adică de o instalație electronică ce va putea servi și ca tabelă de marcaj, și ca spațiu publicitar sau ecrane pe care rulează imagini din sală. Pe lângă incinta principală, mai există și o sală de antrenament, care include un teren de baschet, handbal și volei perfect funcțional. Sala din Cluj se numără printre cele mai frumoase edificii sportive din această regiune a Europei, spune primarul Emil Boc.

"După cum arată sala, aceasta corespunde standardelor pe care le-am avut la proiectare şi pe care le-am licitat şi cred că pentru mulţi ani de azi înainte va fi cea mai frumoasă şi mai modernă sală din România, dacă nu cumva şi din centrul şi estul Europei. După cum aţi observat, în prezent există suprafaţa de joc, inclusiv pardoseala demontabilă, tribunele montate, cubul video, parkingul disponibil, tribunele retractabile în condiţiile organizării unui spectacol", a declarat primarul Clujului.

În acest moment, lucrările la Sala Polivalentă au fost încheiate. Mai urmează mici retușuri, spune Sorin Cristea, reprezentantul firmei care construit-o.

"Și cetățenii Clujului, și cetățenii județului și ai României se vor bucura de această sală care, într-adevăr, a ieșit bine cu eforturi foarte mari. A ieșit bine cu un buget foarte limitat, adaptat la condițiile în care trăim, la condițiile pieței, la condițiile economice din România de astăzi", a declarat Sorin Cristea.

Administrația locală a început procedurile pentru recepția finală a Sălii Polivalente. Aceasta va găzdui competiții internaționale de karate, judo, handbal, gimnastică, scrimă, box sau baschet. Podeaua demontabilă permite organizarea unor concerte cu un public numeros. Pe viitor, când municipalitatea va putea face investiții suplimentare, ea va permite și amenajarea unui patinoar pentru marile competiții de hochei sau de patinaj. Până acum, construcția sălii a costat aproape 73 de milioane de lei. Ridicarea Sălii Polivalente a început în mai 2011. Timp de aproape doi ani, lucrările au fost blocate din cauza unui litigiu. Primăria a reluat construcţia sălii la începutul acestui an, în 15 ianuarie, după finalizarea licitaţiei pentru continuarea lucrărilor.

 
Material realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean