Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul partidului Zori Aurii este arestat preventiv

400x200.jpg

Zorii Aurii

Nikos Michaloliakos este acuzat că se află la „conducerea unei organizaţii criminale”. Patru deputaţi neonazişti ai partidului Zori Aurii au fost inculpaţi pentru apartenenţă la grup infracţional. Ei au fost reținuti în arest în cadrul unui demers prin care autoritățile elene încearcă să reducă la tăcere formațiunea neo-nazistă. 

Autorităţile elene încearcă, în continuare, să reducă la tăcere formaţiunea neonazistă, după uciderea, la 17 septembrie, a unui raper antifascist de către un membru al Zorilor Aurii. Alţi patru deputaţi ai partidului au fost, de asemenea, inculpaţi pentru „constituirea şi apartenenţa la o organizaţie criminală”, iar unul dintre ei a fost plasat în detenţie provizorie, a indicat o sursă judiciară, citată de AFP. 

Între timp autorităţile elene caută armele deţinute de membri ai grupării extremiste Zorii Aurii, după ce procurorii au prezentat instanţelor judecătoreşti probe legate de un posibil arsenal al formaţiunii politice implicate în asasinatul cântăreţului de stânga, dar şi în alte violenţe împotriva imigranţilor.

Mărturii ale unor foşti membri ai partidului Zori Aurii şi un raport judiciar, publicate luni, dezvăluie numeroase „acţiuni criminale" ale partidului neonazist grec, inclusiv operaţiuni coordonate de agresare fizică a unor imigranţi pakistanezi, relatează AFP.

Partidul neonazist a înfiinţat „miliţii de asalt", care vizau în special imigranţi pakistanezi, în ultimii ani, potrivit unor mărturii depuse în justiţie de către doi foşti membri ai partidului, citaţi de presa greacă, după arestarea în acest weekend a principalilor lideri ai formaţiunii Zori Aurii.