Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România alocă preventiv fonduri pentru Ebola

ponta-guvern-e1408434453767.jpg

Premierul victor Ponta

Ministerul Sănătăţii va primi, la rectificarea bugetară programată pentru săptămâna viitoare, fonduri pentru unităţi medicale care să intervină în cazul în care în România ar fi semnalat vreun caz izolat de Ebola. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta. Șeful Executivului a precizat că este vorba doar de o măsură preventivă.

"Epidemia de Ebola face ravagii îngrozitoare în Africa de Vest, dar oricând poate lovi şi alte societăţi". Cu aceste cuvinte a justificat premierul Victor Ponta nevoia creării unui fond special pentru intervenții în caz că va exista vreun român contaminat cu virusul Ebola.

"Alocăm banii necesari ca România să aibă echipamentele cele mai moderne de depistare, unităţile medicale de intervenţii şi, după aceea, de izolare a celor posibili afectaţi de o asemenea boală, în caz că apare vreun caz-două", a spus Ponta la Antena 3, citat de agenția Mediafax. Premierul a afirmat că speră să nu fie cazul pentru o astfel de intervenţie, adăugând însă că "Paza bună, trece primejdie rea".

Peste 20.000 de oameni riscă să fie infectaţi cu Ebola până în noiembrie dacă nu vor fi consolidate măsurile antiepidemice în statele vest-africane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De altfel, și președintele american Barack Obama, într-un discurs susținut miercuri la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU, a enumerat ca primă amenințare la adresa securității mondiale la ora actuală, virusul Ebola.

Conform celui mai recent bilanţ epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat moartea a peste 2.800 de persoane în vestul Africii în cursul acestui an. Nu există vreun vaccin sau tratament specific omologat contra Ebola.

Epidemia actuală, care a fost declarată la începutul anului în Guineea, este cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976.