
Social
Ce se întâmplă în judeţul Galaţi? Zeci de cutremure în câteva zile
Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vorbesc de o secvenţă de cutremure, cu magnitudini între 0,5 şi 3,9.
Numai miercuri şi joi au fost 16 cutremure, cel mai puternic cu o magnitudine de 3,8. Suficient pentru a zgudui casele şi aşa şubrezite.
Pentru că nu ştiu ce se întâmplă şi pentru că nu primesc explicaţii oficiale şi credibile, câteva zeci de localnici din satul Izvoarele au blocat joi, timp de oră, un drum judeţean. În loc de lămuriri, la faţa locului au venit poliţiştii, pentru eliberarea drumului, aşa că protestul a continuat pe marginea acestuia.
Deocamdată autorităţile, fie locale, fie de la nivel central, spun că monitorizează situaţia.
Reprezentanţii prefecturii Galaţi au anunţat că aşteaptă în două săptămâni rezultate de la specialiştii Institutului pentru Fizica Pământului, care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi – Izvoarele. Până atunci, „rămân în alertă”.
La început, prefectul judeţului Galaţi a trimis în zonă o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu s-a anunţat rezultatul observaţiilor locale, dar a fost cerută intervenţia specialiştilor de la Bucureşti, care să descopere cauza seismelor repetate.
Aşa că 3 reprezentanţi ai institutului de la Măgurele au ajuns la Izvoarele, au instalat aparate şi acum aşteaptă date şi rezultate.
Autorităţile locale spun că nu e vorba de cutremure
Primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, susţine că el personal nu este convins de faptul că este vorba despre cutremure, numindu-le „mişcări ale terenului”.
El a mai spus că încă de la apariţia fenomenelor a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, cerând să fie făcute măsurători.
Potrivit primarului, în anii trecuţi în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, după ce au fost făcute mai multe lucrări.
„În zona satului Izvoarele, pe versantul estic, s-au petrecut în trecut şi alunecări de teren, în anii 1995 şi 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice şi astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apa subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme”, spune primarul comunei.
„În ceea ce priveşte fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 - 10 case unde au apărut fisuri în pereţi, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundaţiile de luna trecută. Acolo sunt într-adevăr pagube”, a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi.
„Fenomene însoţite de zgomote”
Locuitorii din zonă spun că e vorba despre „fenomene însoţite de zgomote” care au loc chiar şi de câteva ori pe zi, când „pământul se ridică şi se aşează la loc”.
Satul Izvoarele, unde s-a înregistrat seria de cutremure în ultimele 10 zile, e la 30 de kilometri distanţă de Galaţi, iar în zonă se află şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela.
Specialiştii nu exclud o posibilă legătură a acestor cutremure cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susţin că poate fi vorba şi despre alunecări de teren activate de inundaţiile din ultima perioadă.
Directorul știinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, apreciază că un cutremur de mare intensitate în judeţul Galaţi este exclus. El spune că, mai degrabă, s-ar aştepta la diminuarea activităţii seismice în zona Izvoarele (audio)