Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codul Insolvenţei pune sub semnul întrebării libertatea presei?

Organizaţia pentru apărarea libertăţii de opinie Active Watch trage un semnal de alarmă în legătură cu o prevedere strecurată zilele trecute fără dezbatere prealabilă în noul Cod al Insolvenţei, adoptat de guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Prevederea introdusă ar permite suspendarea licenţelor de emisie pentru posturile de radio şi televiziune aflate în insolvenţă.

În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală”...Cam aşa sună litera adăugată de legiuitor articolului 81 din proiectul noului Cod al Insolvenţei. La RFI, directorul Active Watch spune că o astfel de prevedere ridică o serie de probleme sub aspect juridic : în primul rând e vorba de o acţiune retroactivă incorectă pentru că prevederea se aplică turor celor aflaţi deja în insolvenţă şi care nu ştiau când au făcut cererea de demarare a procedurii că riscă să-şi piardă licenţa, deci obiectul de activitate. Apoi se încalcă principiul nondiscriminării, pentru că în noul Cod nu scrie nicăieri că transportatorii, spre exemplu, îşi pierd licenţele dacă intră în insolvenţă. În fine, un alt principiu important care ar fi fost încălcat este cel al transparenţei decizionale pentru că modificarea nu a fost nici dezbătută public, nici avizată de instituţiile implicate, cum ar fi Consiliul Naţional al Audiovizualului."

Pe lângă aceste probleme, spune la RFI Mircea Toma, se ridică întrebarea dacă guvernul nu a intenţionat astfel să limiteze nu doar libertatea presei dar şi liberul acces la informaţii al cetăţenilor. „Faptul că este adresată explicit firmelor care se ocupă de informarea publicului înseamnă tot atât de explicit o agresiune la adresa libertăţii de exprimare şi a liberulului acces la informaţii de interes public. Deci victimele nu sunt atât companiile şi ziarişii care rămân pe drumuri fiindcă a dat faliment o firmă ci faptul că o anume companie media îşi întrerupe activitatea de care beneficiază poate sute de mii sau chiar milioane de cetăţeni. Eu nu ştiu dacă este făcută cu sau fără adresă această intervenţie. Din păcate sunt multe argumente care ne fac să supectăm că guvernul, guvernele ca să nu neîndreptăţim guvernul Ponta, funcţionează cu adresă”, a declarat la RFI directorul Active Watch. Mircea Toma a avertizat că, la nivel european, o astfel de măsură nu va putea atrage decât noi critici la adresa României şi „impactul va fi probabil la fel de dezastruos” ca în cazurile suspiciunilor legate de posibilele presiuni asupra justiţiei. „Principalele trei condiţii politice pe care UE le-a impus României ca să îi permită accesul în Uniunea au fost corupţie, justiţie şi libertarea presei ori acum vorbim de două din trei care sunt afectate”, a conchis Mircea Toma.