Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremur de 5,5 pe Richter în Vrancea

În această dimineaţă, în Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter, la ora 4.37. Seismul, produs la o adâncime de 140 de kilometri, a fost simţit şi în Bucureşti.

Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că în urma cutremurului de 5,5 pe scara Richter produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, care a fost simţit şi la Bucureşti, nu au fost înregistrate pagube materiale şi nici probleme la reţelele edilitare.

„Având în vedere seismul produs în această dimineaţă, la Dispeceratul Integrat de Urgenţă, pus la dispoziţie de municipalitate bucureştenilor (0800.800.868), nu s-a înregistrat niciun fel de pagubă materială şi nicio problemă legată de reţelele edilitare Electrica, Radet, Luxten etc.”, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Replici ale seismului

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, spune că sunt posibile replici de până în 4 grade. De altfel, un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5.

Cutremurul de 2,7 grade s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri. Epicentrul seismului a fost la 41 de kilometri de Covasna şi Focşani, la 48 de kilometri de Râmnicu Sărat şi Mărăşeşti şi la 51 de kilometri de Târgu Secuiesc.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 pe scara Richter, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Continuă seria de cutremure în judeţul Galaţi

Pe de altă parte, din 23 septembrie, în judeţul Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.

Ultimul cutremur în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o oră după cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea.