Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tragedia din insula Lampedusa – reacţii europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va merge miercuri pe insula italiană Lampedusa, unde peste 300 de imigranţi africani au murit într-un naufragiu, anunţă premierul Italiei, Enrico Letta. Alte sute de persoane sunt date dispărute.

„I-am cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să vină pentru a-şi face o impresie. Miercuri dimineaţă va veni în Lampedusa”, a declarat Enrico Letta.

Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a propus ca reprezentanţii statelor europene să se întâlnească rapid pentru a găsi o soluţie după naufragiul din apropierea insulei Lampedusa, soldat cu aproximativ 300 de morţi.

”Este important ca liderii politici europeni să discute despre această situaţie, rapid”, a declarat premierul francez. „Trebuie să ne reunim pentru a găsi o soluţie bună, compasiunea nu este suficientă”, a spus el.

 „Cine poate rămâne nepăsător? Am fost afectat profund de imaginile pe care le-am văzut”, a adăugat premierul Franţei. „Este o dramă teribilă care ne poate face să avem compasiune, solidaritate, dar, dincolo de cuvinte, cred că este important ca Europa să se preocupe de această situaţie dramatică”, a încheiat Ayrault.

La rândul său, ministrul belgian de externe Didier Reynders a apreciat că tragedia din Lampedusa evidenţiază, „în mod tragic, necesitatea unei politici europene a imigranţiei”, controlul frontierelor fiind doar unul dintre elemente.

„Evenimentele din Lampedusa au o dimensiune europeană” , a remarcat Reynders, exprimând „tristeţea profundă” pentru această dramă. „Este evidenţiată în mod tragic necesitatea unei politici europene a imigraţiei, solidară şi echilibrată. Controlul frontierelor externe este doar unul dintre elementele acestei politici”, a spus oficialul belgian.

„Uniunea Europeană trebuie să prevină repetarea unor astfel de drame, combatând, în primul rând, reţelele infracţionale care profită de situaţia imigranţilor; sunt necesare programe pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în regiunile de origine, dialogul şi cooperarea cu ţările de origine şi de trazit”, a subliniat ministrul belgian.

Premierul italian, Enrico Letta, a anunţat că victimele, în principal imigranţi din Eritreea şi Somalia, vor primi post-mortem cetăţenie italiană.