Incidente grave la Rio de Janeiro

incidente-grave-rio-janeiro.jpg

Proteste violente în Brazilia (Foto: Reuters/Alex Almeida)

Incidente violente au avut loc luni seară la Rio de Janeiro. Circa două sute de anarhişti cu faţa acoperită de măşti au spart vitrinele unor magazine şi bănci şi au incendiat un autobuz, după un miting paşnic de susţinere a cadrelor didactice braziliene.

Peste zece mii de persoane au defilat paşnic la Rio de Janeiro, susţinând revendicări ale cadrelor didactice. Manifestaţia a degenerat însă, aproximativ două sute de anarhişti provocând pagube în centrul oraşului.

Manifestanţii violenţi au incendiat un autobuz, au spart geamurile mai multor chioşcuri şi agenţii bancare şi au folosit scaune şi mobilier pentru a ridica baricade.

Un grup de persoane mascate a spart intrarea în Primărie, în timp ce alţi anarhişti au aruncat cu bombe artizanale în faţadă şi au incendiat pubele în stradă.

Manifestanţii au fost dispersaţi de către forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

Confruntări violente au izbucnit marţea trecută între câteva sute de profesori şi poliţişti, în faţa sediului Consiliului Municipal, care a adoptat un plan privind cariera, respins de cadrele didactice.

Profesorii de la şcolile publice administrate de muncipalitate sunt în grevă de 53 de zile. Ei cer retragerea acestui plan privind cariera şi o creştere a salariilor. Greva afectează circa 60 de mii de elevi.