Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigraţia în Europa, discutată de miniştrii de interne ai UE

Comisia Europeană vrea să organizeze o operaţiune de „securitate şi salvare” de amploare în Marea Mediterană, după tragedia din Lampedusa. Intenţia a fost anunţată de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, la o reuniune a miniştrilor europeni de interne la Luxemburg.

„Le voi propune statelor membre să organizeze o mare operaţiune de securitate şi salvare în Mediterana, din Cipru până în Spania”, spune comisarul european, care anunţă că va cere susţinere şi resursele necesare pentru a salva mai multe vieţi.

Operaţiunea va fi desfăşurată de Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor europene.

Declaraţia vine cu puţin timp înainte ca oficialii europeni să meargă pe insula italiană Lampedusa, în apropiere de care recent au murit mai mult de 200 de imigranţi din Africa, după ce ambarcaţiunea lor a luat foc şi s-a scufundat.

Delegaţia europeană îl va avea în frunte chiar pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Dincolo de propunerea Ceciliei Malmström, ţările din nordul Uniunii Europene au refuzat să modifice normele de azil pentru a ajuta Italia după tragedia din Lampedusa.  

„Nu cred că este momentul” pentru o astfel de decizie privind azilul, a spus comisarul european pentru afaceri interne. „Acordul Dublin II nu a fost modificat”, a atras atenţia şi ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich.

Acordul de la Dublin le impune ţărilor de sosire să trateze cererile de azil şi să asigure găzduirea solicitanţilor.

„Germania este ţara care tratează cel mai mare număr de cereri de azil din Europa”, a insistat ministrul german.

Omologii săi din Suedia, Tobias Billström, şi din Danemarca, Morten Bodskov, i-au susţinut declaraţiile.

„Uniunea Europeană are toate instrumentele necesare pentru a face faţă”, a afirmat Bodskov. „Toate statele ar trebui să facă la fel ca Suedia şi Germania” în materie de azil, a comentat ministrul suedez de interne.

Dintre cele 28 de state ale uniunii, 24 s-au opus unei modificări a normelor în materie de azil, atunci când această cerere a fost pusă pe masa miniştrilor.

Cecilia Malmström a declarat că va cere statelor membre să facă „tot ce pot pentru a reinstala” mai mulţi refugiaţi, explicând că în prezent „sunt şase sau şapte ţări care duc toată responsabilitatea”.