Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Student român caut profesie!

iulia_si_bogdan.jpg

Iulia și Bogdan

Începe anul universitar. Sunt mii de studenți care ajung zilele acestea la facultăți în centrele universitare din țară. Cu speranța că diploma pe care o vor obține le va permite să practice o profesie pe care o iubesc din ce simt și aud, pentru că nu au practicat-o niciodată.

Unii sunt mai norocoși ca alții. Cei norocoși sunt mulțumiți că se apropie prin practică de esența profesiei, o simt și o percep mai bine, își pot planifica viața cu mai multe elemente cunoscute. Acesta este cazul Iulie, studentă la design interior. Poate pentru că a găsit un anumit confort și așteptările îi sunt, cel puțin acum, împlinite, Iulia nu vrea să plece din țară. Poate doar pentru o bursă, în Italia sau Germani, fără să-și dorească să plece definitiv din țară. Poate nu întâmplător poartă azi un tricou pictat de ea cu inscripția ”pe un picior de plai”.

”...de aceea vreau să termin facultatea, să le arăt părinților că nu au băgat bani degeaba în mine”

Alții, mai puțin norocoși, sunt dezamăgiți de cât de departe este școala de meseria pe care o visează. Este păcat, pentru că intențiile sunt bune. Așa cum spune Bogdan, student la politehnică – intră mulți la facultate, ies ceva mai puțin, studenții se cern pe parcurs și cei care rămân își doresc, mulți dintre ei, să rămână în țară, dar să aibă ce face, unde munci.

”Eu chiar aș vrea să ajung să lucrez în uzină cu acei ingineri de acum 30-40 de ani”

Studenții ca Bogdan caută și speră că există acel loc de muncă potrivit pregătirii lor. Sau invers, dacă piața suferă modificări, tehnologiile schimbă specificul meseriilor, atunci și școala să îi ajute să se adapteze schimbărilor.