Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"French Corruption"

Cu toate că a fost albit luni de justiţie într-una din afacerile în care apărea numele său, Nicolas Sarkozy continuă să fie ţinta unor bănuieli de malversaţii politico-financiare. Dovadă stă noua carte care apare mâine (miercuri) pe piaţă. "French Corruption" este titlul ei şi apare la editura Stock sub semnătura a doi jurnalişti de la Le Monde. Revista l'Express publică principalele idei.

Potrivit l'Express, cei doi autori descifrează "relaţia adulteră dintre politică şi bani". Gérard Davet şi Fabrice Lhomme, ziariştii care au semnat cartea-anchetă "French Corruption" pun în cauză mai multe personalităţi de dreapta printre care şi doi foşti preşedinţi conservatori: Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.

În centrul anchetei se află departamentul Hauts-de-Seine şi destinul unui baron local de acolo pe nume Didier Schüller. Consilier general în 1994, el va fi implicat într-un uriaş scandal legat de campania pentru prezidenţialele din 1995 şi se va refugia dealtfel nişte ani buni în străinătate înainte de a reveni în Hexagon pentru a-şi ispăşi o pedeapsă după gratii. Autorii cărţii au reuşit să-i "smulgă" lui Schüller principalele informaţii puse apoi în pagină.

Astfel, momentul forte al cărţii "French Corruption" este punerea în cauză a lui Nicolas Sarkozy. Davet şi Lhomme evocă - fără s-o afirme negru pe alb - existenţa unui cont bancar în Elvetia de care ar fi beneficiat fostul preşedinte.

De gerarea acestui cont s-ar fi ocupat un bancher elveţian cu reputaţia ambiguă pe nume Jacques Heyer. În particular, autorii cărţii îl citează pe Marc Francelet, fost jurnalist şi el destul de ambiguu care spune că a asistat personal cum Sarkozy, pe vremea când era primar la Neuilly, i-ar fi înmânat lui Heyer o sumă frumuşică de bani într-un plic mare.

Alţi martori citaţi în "French Corruption" - printre care un magistrat elveţian şi un poliţist francez - confirmă şi ei această bănuială că ar exista bani necuraţi la mijloc dar fără să invoce elemente decisive, spune l'Express. Absenţa unor dovezi incontestabile şi tăcerea lui Heyer îi împiedică pe cei doi jurnaliţti să facă o demonstraţie convingătoare, mai afirmă revista franceză.

Autorii recunosc dealtfel şi ei acest lucru, mai mult sau mai puţin forţaţi de împrejurări. După ce au cules negaţiile ferme şi repetate ale avocatului lui Sarkozy, cei doi confraţi de-ai noştri refuză să afirme negru pe alb existenţa acestui presupus cont cu toate că-i consacră pagini întregi în cartea pe care o semnează.

Pentru a-şi justifica acest paradox ei invocă "luarea de riscuri" proprie jurnalismului de investigaţii. O poziţie ce va ridica fără îndoială alte întrebări având în vedere că, aşa cum remarcă şi l'Express, "riscurile pentru persoanele puse în cauză sunt întotdeauna mai mari, atât pentru reputaţia lor cât şi faţă de justiţie".