Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureştenii, printre cei mai nemulţumiţi europeni

Bucureştenii sunt printre cei mai nemulţumiţi europeni când vine vorba de calitatea vieţii în oraşul lor. Aşa arată un sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene. Analiza acoperă 79 de oraşe, dintre care trei din România: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra Neamţ.

De remarcat mai întâi că cifrele nu sunt neapărat mici în cazul Bucureştiului. Doar că atunci când privim situaţia comparativ, capitala României stă mai prost decât alte oraşe ale Europei.

De exemplu, 82% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi în general de calitatea vieţii. Spre comparaţie, 97% dintre locuitorii din Copenhaga au răspuns favorabil, urmaţi la distanţă de un procent de cei din Amsterdam şi Stockholm.

Bucureştenii stau însă mult mai bine decât locuitorii Romei şi cei ai Atenei. În schimb, alţi români se declară mai satisfăcuţi de calitatea vieţii în oraşele lor: vorbim de 96% dintre clujeni şi 95 de procente dintre locuitorii din Piatra Neamţ.

În ceea ce priveşte transportul public, mai puţin de jumătate din populaţia capitalei e mulţumită. În schimb, cei mai mulţi bucureşteni (64%) sunt total nemulţumiţi de serviciile medicale. La polul opus se află locuitorii din Viena, Amsterdam şi Luxemburg.

Dacă 90% dintre clujeni se simt în siguranţă în oraşul lor, numai jumătate din populaţie are acest sentiment în capitală. Acolo unde 82% dintre bucureşteni sunt complet nemulţumiţi şi de calitatea aerului.

În fine, în ceea ce priveşte viaţa personală, trei sferturi dintre locuitorii capitalei sunt mulţumiţi, iar peste 60% apreciază că au o situaţie financiară bună.