Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi dezvăluiri în scandalul Snowden sunt în pregătire

Tatăl fostului angajat al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden se află în Rusia unde fiul său, pe care Statele Unite îl vor condamnat pentru dezvăluirile făcute, se află în azil temporar. Între timp, „oamenii lui Snowden” spun că nimeni nu îi va face să tacă şi vor publica noi informaţii despre acţiunile de spionaj ale NSA, agenţia americană care se ocupă de monitorizarea telecomunicaţiilor la nivel internaţional.

Ron Snowden, tatăl fostului consultant NSA care a divulgat zeci de documente confidenţiale privind spionarea de către agenţia americană a zeci de instituţii din alte state dar şi a milioane de comunicaţii private ale cetăţenilor acestor state, spune că nu ştie care sunt planurile de viitor ale fiului său şi că speră să îl întâlnească în acest scurt sejur în Rusia. "Sunt extrem de recunoscător că fiul meu este în siguranţă şi liber", a spus doar Ron Snowden, multumindu-i în special preşedintelui rus Vladimir Putin.

Despre Edward Snowden nu se ştiu într-adevăr prea multe de când a primit azil temporar timp de un an în Rusia, în ciuda presiunilor americane să fie extrădat în Statele Unite. Dacă de Edward Snowden nu se ştiu prea multe, „oamenii lui”, adică toţi cei care au divulgat în presă documentele secrete obţinute de fostul spion, promit să nu se lase intimidaţi şi să facă noi dezvăluiri.

Astfel, jurnalistul Glenn Greenwald, care a denunţat spionajul cibernetic american în Brazilia, a declarat miercuri, 9 octombrie, în faţa unei comisii parlamentare braziliene că analizează documente furnizate de către fostul consultant al NSA. "Practicăm un jurnalism periculos (...). Eu voi continua să practic acest tip de jurnalism până la publicarea ultimului document", a declarat Greenwald. "Toate documentele pe care le deţin despre spionajul american în Brazilia, iar acum şi cele despre Franţa, le public", a promis Greenwald, jurnalist al cotidianului britanic The Guardian. Jurnalistul a subliniat că menţine un contact permanent şi aproape zilnic cu Snowden de la care a aflat şi cum Ministerul francez de Externe a fost spionat de asemenea de către serviciile de informaţii americane.