Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani europeni pentru închisorile din România?

Ministerele de Justiție din România și din Italia vor cere sprijin european pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarelor din cele două țări. Anunțul a fost făcut la Cluj, de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Deficitul din penitenciarele românești ar fi de aproximativ 10.000 de locuri, susține ministrul român al Justiției.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că Italia și România sunt țările din Uniunea Europeană cel mai des condamnate de către judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului din cauza condițiilor proaste de viață din penitenciare. Și asta pentru că deținuții sunt cazați în spații care nu respect normele europene. Robert Cazanciuc a declarat că, în prezent, există un deficit de aproximativ 10.000 de locuri în închisorile românești și a adăugat că o eventuală grațiere sau amnistiere a celor care au comis infracțiuni cu un grad redus de pericol social nu ar rezolva această problemă decât parțial. Ministrul Robert Cazanciuc a declarat că există și propunerea de a construi penitenciare în sistem public – privat.

Costurile pentru un penitenciar sunt foarte mari, indiferent pe ce formulă am merge noi. Avem propuneri din partea celor care administrează, spre exemplu, în Marea Britanie sau în Statele Unite penitenciare în sistem public-privat să încercăm să construim penitenciare în sistem public-privat și în România. Suntem în studiucu aceste propuneri. Indiferent de cum am face noi calculele, tot înseamnă zeci de milioane de euro pentru un penitenciar, chiar plătiți într-o perioadă mai lungă de timp”, a declarat la Cluj ministrul Cazanciuc.

Ministrul român al Justiției crede că este nevoie de o politică europeană în domeniul modernizării infrastructurii penitenciare.

Cred că soluția pentru a putea face, cu adevărat, ceva, trebuie să vină tot dintr-o formulă europeană. Am agreat, recent, împreună cu ministrul italian de Justiție să redactăm o scrisoare comună și să solicităm celorlalți colegi din Uniune să se alăture acestui demers, să solicităm Comisiei ca în perioada următoare să încerce să identifice, împreună cu noi, o formulă de finanțare măcar parțială pentru reabilitarea infrastructurii de penitenciare. Noi suntem pe primul loc la condamnări la CEDO, pe locul II este Italia”, a mai spus ministrul Justiției.

Ministrul Robert Cazanciuc a declarat că, după anul 1990, în România au fost construite doar patru penitenciare care au condiții care se apropie doar de cele europene. Ministrul Justiției a afirmat că sunt și țări europene care au rezolvat exemplar problema închisorilor și a dat exemplul Olandei, care are un excedent de spațiu în penitenciare, astfel că a început să ”importe” deținuți din Belgia.

Administrația Națională a Penitenciarelor din România are în subordine 21 de secţii pentru arest preventiv, 15 penitenciare cu regim închis şi de maximă siguranţă, 16 unităţi cu regim semideschis şi deschis, două penitenciare pentru minori şi tineri şi un penitenciar doar pentru femei. De asemenea, şase secţii speciale pentru deţinute funcționează şi în alte penitenciare din țară.

 
Material realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean