Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum reacționează nemții la decizia tribunalului care acordă asistență socială unei familii de imigranți români?

Imigranții șomeri nu au, de fapt, dreptul la asistență socială din partea statului german. Un tribunal din Renania de Nord-Vestfalia (NRW) a decis însă că o familie din România trebuie să primească totuși acești bani din sistemul denumit Hartz IV. Reacțiile cititorilor Spiegel prefigurează un nou scandal legat de ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii români la 1 ianuarie 2014.

Utilizatorul winston2411 scrie că decizia tribunalului este dovada faptului că toți asistații sociali ai Europei pot veni în Germania și primi condiții excelente. El recomandă tuturor germanilor care au calificarea necesară să plece din țară pe modelul laureatului Premiului Nobel Südhof. Spirala descendentă se accentueazămai scrie cititorul Spiegel.

Utiilziatorul Powerranger acuză faptul că el, cetățean german, nu ar primi nimic în condiții similare în altă țară. Iar Sebastian Teischert este jignit de ștampila de nazist care i s-ar aplica automat dacă ar cere returnarea imigranților și refugiaților în țara lor de origine. Teischert mai subliniază că verdictul judecătorilor ar fi unul iresponsabil pentru că aceștia nu plătesc ajutoarele din buzunarul propriu.

Un alt cititor, Twanger, scrie că orice familie numeroasă de romi necalificați se poate bucura acum de binecuvântarea banilor și că el renunță bucuros la pensia sa pentru așa o situație.

În general, reacția cititorilor Spiegel este, după cum se poate vedea din exemplele citate, una negativă. Ideea cu care aceștia nu sunt de acord este un așa numit export al problemelor din sistemul de asistență socială românesc către Germania. Utilziatorul MKS scrie chiar Noapte bună, Germania!

Există însă și reacții din partea cititorilor cu evidentă înclinație pro-europeană. Unii se tem că acest verdict și relatările din presă pe acest subiect vor trezi resentimente în societatea germană și vor întări poziția partidelor eurosceptice, precum Alternative fur Deutschland, care la ultimele alegeri s-a situat foarte puțin sub pragul de 5% care i-ar fi asigurat reprezentare în Bundestag. Este posibil însă ca formațiunea să se folosească de acest caz pentru a reveni pe scena politică în forță și pentru a încerca să ajungă în Parlamentul European la alegerile de anul viitor.

Unii cititori, care nu sunt de acord cu decizia tribunalului din NRW, apreciază însă măcar faptul că est-europenii se integrează mult mai ușor în societatea germană, spre deosebire de vecinii noștri musulmani care nu reușesc asta după 30 de ani în Germania. (Utilizatorul medicus22)

La această oră, comentariul numărul 215 al utilizatorului f23ec86d spune că măcar așa nu vom mai fi deranjați la semafoare de ștergători de parbrize. Oare așa vor dispărea și copiii care cerșesc?