Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Human Rights Watch îi acuză pe rebelii sirieni de crime de război

Într-un raport publicat vineri, organizația pentru drepturile omului reclamă un atac ale rebelilor sirieni din luna august, în urma căruia cel puțin 190 de civili au fost uciși.

Human Rights Watch acuză rebelii sirieni de crime împotriva umanității și crime de război făcând referire la atacul soldat cu cel puțin 190 de civili uciși și alți 200 luați ostatici.

Raportul ONG-ului american arată că au fost mai multe atacuri ce au avut loc preponderent în apropiere de orașul Latakia, în satele locuite de membrii minorității alawite, căreia îi aparține și președintele Bashar al-Assad. Human Rights Watch susține că a făcut interviuri cu peste 35 de persoane, inclusiv cu supraviețuitori și luptători din ambele tabere.

Atât rebelii sirieni cât și forțele guvernamentale au fost acuzate de abuzuri în zona despre care vorbește raportul. În cele 105 pagini ale raportului se arată că rebelii sirieni au ocupat peste 10 sate alawite și au ucis civilii în prima zi a operațiunii. Puterile Occidentale au făcut responsabil guvernul sirian de acest atac, însă președintele Bashar al-Assad a atribuit vina rebelilor sirieni.

HRW atrage atenția asupra faptului că rebelii sirieni sunt finantați de entități din Kuweit sau din zona Golfului și cer ONU să impună un emboargo asupra armelor pentru grupările acuzate de crime de război.