Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asistentă medicală din Madrid, prima persoană contagiată cu Ebola în Europa

ebola.jpg

Asistentă medicală din Madrid, prima persoană contagiată cu Ebola în Europa

O asistentă medicală, care l-a tratat pe misionarul spaniol decedat la sfârșitul lunii trecute, a fost contagiată la rândulei cu virusul Ebola. Acest nou caz a declanșat toate semnalele de alarmă în sistemul sanitar spaniol. Asistenta lucra la spitalul Carlos III din Madrid, spital care în prealabil fusese pregătit conform unui riguros și exigent protocol de securitate pentru a trata aceste cazuri și unde a fost tratat primul european infectat cu Ebola.

Primele simptome ale pacientei au fost ușoare stări febrile care au apărut încă din data de 30 septembrie, deși febra nu trecea de 38.6 grade, ceea ce ar fi indicat  clar riscul de a fi infectată cu virusul Ebola.

Femeia are 44 de ani, este căsătorita și nu are copii. Conform primelor rapoarte medicale, în acest moment se află într-o stare stabilă și este internată într-un spital din sudul Madridului, urmând să fie transferată în spitalul Carlos III, în care până acum au fost tratați cei doi misionari spanioli infectați cu Ebola și unde făcea parte din echipa medicală care a avut contact cu aceștia.

Personalul medical de la acest spital denunța luni că echipamentul de protecție, folosit pentru tratarea celor doi misionari, nu îndeplinea cerințele de siguranță necesare.Potrivit acestor aprecieri, ar fi trebuit să se utilizeze un costum de protecție de nivel 4, complet impermeabil și cu sursă autonomă de respirație, pe când cel folosit a fost doar de nivelul 2, insuficient pentru astfel de situații. De fapt, încă de la tratarea primului bolnav de Ebola personalul medical  denuța că totul s-ar fi organizat în pripă și că nu se va face față situației. La rândul lui, directorul adjunct al spitalului afirma că s-au respectat strict toate recomandările Organizației  Mondiale a Sănătății și ale ministerului de resort.

Ministrul Sănătății, Ana Mato, a recunoscut că încă nu se cunoaște modul în care s-a contagiat asistenta, dar a dat asigurări că "se iau toate măsurile necesare pentru protecția populației și a personalului medical".

În acest moment soțul pacientei este ținut sub observație medicală și se încearcă stabilirea grupului de persoane cu care asistenta a intrat în contact.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul a cerut Spaniei să  "explice"circumstanțele contagierii, subliniind că trebuie să se ia masurile necesare, deoarece spitalele europene trebuie să fie "extrem de bine echipate" pentru a-și proteja în primul rând  personalul.

Până în prezent, așa cum deja se știe,  au existat mai multe cazuri de europeni infectați cu Ebola, dar în toate situațiile contaminarea a avut loc în Africa, bolnavii fiind ulterior aduși și tratați în Europa. Asistenta care l-a tratat pe cel de al doilea misionar spaniol infectat cu Ebola în Africa și care ulterior a murit,  ar fi primul caz în care o persoană se contagiază în Europa.

Conform presei spaniole, care citează oficiali europeni,Uniunea Europeană ar fi "pregătită deja" pentru a face față oricărui caz de contaminare cu ebola și că este "aproape imposibil", ca boala să se răspândească și să se transforme într-o epidemie, așa cum s-a întâmplat în mai multe țări africane. Potrivit unui protocol standard, în acest moment Spania trebuie să raporteze ceea ce s-a întâmplat cu acestcaz în cadrul Comitetului pentru Securitate Sanitară, care include experți din toate cele 28 de state membre.