Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernatorul unei provincii afgane a fost ucis cu o bombă ascunsă în microfon

Atacul nu a fost revendicat pentru moment, dar ar purta marca insurgenţilor talibani care, de un deceniu, şi-au multiplicat atentatele împotriva puterii afgane, a forţelor de ordine şi aliaţilor lor din NATO. Conform unui raport ONU, numărul civililor ucişi în Afganistan a crescut în ultimele 6 luni cu 23%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bomba a fost detonată în momentul în care Guvernatorul provinciei afgane Logar lua cuvântul într-o moschee după rugăciunea care marchează începutul Aid al-Adha, sărbătoarea musulmană a sacrificiului. Autorităţile locale, citate de AFP spun că alte opt persoane au fost rănite în provincia care se învecinează cu Kabulul.

Guvernatorul Arsala Jamal era un apropiat al președintelui Hamid Karzai și s-a ocupat de campania sa electorală în 2009.  El a supraviețuit unei multiple serii de încercări de asasinat în trecut.

Acest atac nu a fost revendicat pentru moment, dar ar purta marca insurgenţilor talibani care, de un deceniu, şi-au multiplicat atentatele împotriva puterii afgane, a forţelor de ordine şi aliaţilor lor din NATO. De altfel, talibanii care îşi concentrează atentatele în sud-vestul ţării, de câţiva ani au progresat către nord şi către capitala Kabul, ceea ce provoacă temeri privind revenirea războiului civil în ţară după plecarea celor 87.000 de militari ai NATO, la sfârşitul lui 2014.

Conform unui raport ONU, numărul civililor ucişi în Afganistan a crescut în ultimele 6 luni cu 23%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

De regulă, talibanii se folosesc de capcane explozive. Aceste bombe ascunse reprezintă în continuare principala armă a talibanilor, susțin specialiştii. Potrivit lor, islamiştii nu dispun de trupe combatante organizate unitar. Luptă în schimb reţele locale, numite generic "talibani”, care operează local, atât în Afganistan cât şi în Pakistan.

Statele Unite negociază în prezent cu Kabulul menţinerea unei forţe reziduale americane în ţară după acest termen, dar pentru moment nu a fost semnat niciun acord. Autorităţile afgane încearcă, de asemenea, să aibă un dialog cu insurgenţii pentru a stabiliza ţara după 2014.