Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al cincilea suspect de Ebola, internat în Spania

al_cincilea_suspect_de_ebola_internat_in_spania.jpg

Ebola, în Spania (Foto: Reuters/Reuters TV)

Încă o persoană, a cincea, a fost internată marţi seară la spitalul Carlos III din Madrid, după descoperirea primului caz de infectare cu virusul Ebola în Spania. Potrivit El Pais, este vorba despre o infirmieră care a intrat în contact cu asistenta medicală infectată cu acest virus.

Infirmiera a fost internată ca măsură de precauţie. Femeia prezintă o febră uşoară.

În afară de asistenta medicală, alte trei persoane se află sub observaţie în spitalul din nordul Madridului: o altă infirmieră, un inginer, în cazul căruia testele iniţiale au ieşit negative şi soţul bolnavei, care prezintă un "risc ridicat" de îmbolnăvire.

Asistenta medicală face parte dintr-o echipă care a tratat doi misionari spanioli afectaţi de virusul Ebola şi care au murit pe 12 august, respectiv 25 septembrie.

Aproximativ 50 de persoane care au intrat în contact cu asistenta se află sub supraveghere medicală.

 

"Salvaţi-l pe Excalibur!"

 

Între timp, autorităţile sanitare din Spania au cerut uciderea câinelui care aparţine asistentei bolnave de Ebola, provocând furia apărătorilor drepturilor animalelor.

Conform unor date, "câinii pot fi purtători de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola", deci ei "pot fi purtători ai virusului chiar şi fără simptome" şi ar putea "elimina virusul în fluidele lor, cu un risc potenţial de contaminare".

Soţul asistentei a contactat deja presa, pentru a se opune în mod public acestei decizii.

Decizia autorităţilor a stârnit polemici pe reţele de socializare, cu un hashtag #SalvemosAExcalibur ("Să-l salvăm pe Excalibur", după numele câinelui).

Mişcarea pentru drepturile animalelor Pacma a cerut să se renunţe la eutanasierea animalului, întrucât nici un caz în lume de transmitere a virusului între animale şi oameni nu a fost diagnosticat.