Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revolta enoriaşilor contra episcopului

zollitsch-tebartz-ard-13-10-13.jpg

Episcopii Zollitsch şi Tebartz-van Elst (Foto: ARD/TV)

În Germania asistǎm la un fel de revoltǎ a unor enoriaşi împotriva unui episcop care pare sǎ fi uitat cǎ "banul este ochiul satanei" - cum spun uneori credincioşii creştini. Fastul bizantin al episcopului Franz-Peter Tebartz-van Elst, din diaceza germană Limburg, materializat printr-o nouă reşedinţă care a costat 30 de milioane de euro, a determinat sute de persoane să părăsească biserica romano-catolică. Tot mai mulţi enoriaşi cer demiterea episcopului grandoman care s-a dus la Roma. Se aşteaptă un verdict al Papei, singurul în măsură să-l demită.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Episcopul romano-catolic de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, şi-a ridicat o nouă reşedinţă. Lucrările de construcţie au costat 30 de milioane de euro, deşi iniţial s-a spus că suma ar fi de numai 9,85 milioane. Dar şi această sumă a depăşit cu aproape 4 milioane volumul proiectului, aşa cum fusese el prezentat opiniei publice la început.

 

Nemulţumirea crescîndă a credincioşilor cu episcopul de Limburg a fost exprimată într-o scrisoare deschisă semnată de mii de enoriaşi care au cerut nu numai retragerea clericului înalt, ci au criticat şi stilul său autoritar. Luna trecută, Vaticanul a trimis la Limburg un emisar special, cardinalul Giovanni Lajolo, care urma să inspecteze dieceza. Ce anume a raportat el Papei Francisc nu se ştie. Se ştie, în schimb, că noul Suveran Pontif pledează pentru o biserică a săracilor, apropiată de nevoile şi problemele oamenilor de rînd, respingînd fastul medieval, costisitor, al protocolului papal şi cheltuielile legate de aceste tradiţii bisericeşti.

 

În ultimele zile, presa germană a dezvăluit şi alte detalii legate de stilul de viaţă costisitor al episcopului german care se află acum în vizorul opiniei publice. Astfel, s-a aflat că în loc să călătorească la clasa a doua, economic, la un congres catolic dedicat problemei sărăciei din India, înaltul ierarh a călătorit cu avionul la clasa întîi, de business. Episcopul a negat relatările despre aeastă călătorie apărute în revista „Der Spiegel”, semnînd şi o declaraţie notarială. Deoarece s-a dovedit că a minţit şi că relatările corespund adevărului, procuratura din Hamburg a început urmărirea penală a ierarhului.

 

În Germania declaraţiile notariale false se pedepesec cu închisoare sau amendă. Într-un amplu interviu, difuzat astăzi de postul naţional de radio din Germania, teologul Eugen Drewermann, a criticat extrem de aspru atitudinea episcopului, iubitor de lux:

 

Fără îndoială, atitudinea [episcopului] este inacceptabilă. În vremuri cînd 15 milioane de germani sunt consideraţi săraci şi trăiesc împreună cu familiile şi copii lor sub nivelul mediu, iar pe întregul glob 50 de milioane de oameni mor de foame şi Marea Mediterană se transfomă într-o groapă comună a celor ce fug de mizeria unor continente, el îşi construieşte un palat fastuos. Asta este un scandal, indiferent dacă edificiul a costat două milioane sau 32 de milioane.”

 

Între timp, se fac auzite voci critice şi din partea unor episcopi catolici germani, care însă nu îndăznesc să-l atace direct pe confratele lor care de duminică se află la Roma în aşteptarea primirii de către Papă. La Roma se va deplasa însă şi preşedintele adunării episcopilor germani, Robert Zollitsch (născut, de-altfel, în Banat), care va discuta cu Suveranul Pontif situaţia creată.