
Social
Leonarda, kosovara de etnie romă care poate schimba politica Guvernului francez
default.png

Cazul adolescentei kosovare a născut deja polemici în Franţa: trebuie încurajată expulzarea unui copil în numele unităţii familiale?
Liceenii au blocat şase licee joi dimineaţă, la Paris, pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini. Se întâmplă după cazul extrem de popularizat în Franţa al unei eleve rome originare din Kosovo, Leonarda Dibrani. Ce s-a întâmplat exact în acest caz?
Pe 9 octombrie, la Doubs, în estul Franţei, poliţia de frontieră a intrat într-un centru de primire din acest oraş pentru a găsi familia lui Resar Dibrani, arestat la finalul lui august pentru vânzarea unei maşini şi expulzat. Poliţia i-a găsit în centru pe soţie şi cei cinci fraţi. Însă adolescenta era lipsă la apel, ceea ce înseamnă că expulzarea nu era posibilă. Ea era la şcoală, mai exact la colegiul André-Malraux de Pontarlier, de fapt într-o excursie cu clasa. Aşa că poliţia a venit şi a luat-o pe elevă aşadar de la şcoală şi a dus-o la secţia de poliţie. Împreună cu restul familiei, a fost expulzată înapoi la Mitrovica.
Leonarda a povestit pentru Europe 1 că în momentul în care a fost luată de poliţie, prietenii au întrebat-o dacă a furat sau a omorât pe cineva.
Neînţelegeri în guvern
Elevii, prin reprezentanţii lor, cer în primul rând oprirea politicii de expulzare a liceenilor ale căror familii se află în situaţie ilegală pe teritoriul Hexagonului.
Apoi, e necesară “mobilizarea pentru întoarcerea liceenilor expulzaţi", a declarat pentru AFP Steven Nassiri, purtător de cuvânt al sindicatului liceenilor FIDL, apropiat de Partidul Socialist de la guvernare.
"Este inadmisibil ca sub un Guvern de stânga să fim obligaţi să ne prezentăm actele pentru a intra în liceu. Toată lumea are dreptul la educaţie", a afirmat el. Elevii cer însă şi demisia ministrului de Interne, Manuel Valls, care a recunoscut indirect eroarea poliţiei.
Guvernul francez a lansat, ieri, o anchetă administrativă privind condiţiile în care a fost reţinută Leonarda. Concluziile sale sunt aşteptate în decurs de 48 de ore, joi seară sau vineri.
Săptămâna trecută, o altă asemenea expulzare a vizat un elev armean din Capitala franceză. Khatchik Kashatryan, de 19 ani, a fost expulzat sâmbătă către Armenia.
Politica imigraţiei şi acţiunile ministrului de Interne au devenit deja cea mai importantă temă de dezbatere înaintea alegerilor municipale de anul viitor.
Şi în timp ce ministrul Manuel Valls repetă continuu de marţi că în această afacere dreptul a fost respectat, premierul Jean-Marc Ayrault pare vizibil mai puţin convins. În cadrul Parlamentului, şeful Guvernului a subliniat că elevii trebuie protejaţi în interiorul incintei şcolare, ceea ce include excursiile. Pentru prima dată, Jean-Marc Ayrault a indicat că ar putea fi vorba de o eroare. “În funcţie de rezultatele anchetei, îmi voi asuma toate responsabilităţile. Dacă a fost vreo greşeală, decizia de expulzare va fi anulată, iar situaţia familiei va fi reexaminată”, mai spune premierul.
Ministrul Educaţiei se distanţează şi el de ministrul de Interne şi apreciază că şcoala trebuie să devină un sanctuar şi să fie păstrate principiile de drept şi umanitate pe viitor.
Dosarul este cu atât mai sensibil cu cât chiar joi CEDO a condamnat Franţa pentru că în 2004 a ordonat desfiinţarea unei tabere de nomazi, fără a le propune în shimb “soluţii satisfăcătoare de relocare”. Rămâne aşadar de văzut ce va arăta ancheta şi ce vor decide în continuare autorităţile de la Paris.