Proteste anti-şist sâmbătă în toată ţara

Manifestaţii de stradă au loc sâmbătă în mai multe zone ale României. Un grup de organizaţii neguvernamentale protestează împotriva fracturării hidraulice şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Statele Unite şi Uniunea Europeană.

ONG-urile se tem că documente de acest gen ascund prevederi periculoase pentru mediu.

Preşedintele Fundaţiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, spune la RFI că astfel de acorduri ar trebui să fie transparente: "S-au negociat în secret, sunt lipsite de transparenţă. Din scurgerile de informaţii pe care le avem, se pare că ele vor contribui la o diminuare a standardelor de mediu, vor avea efecte asupra sănătăţii, asupra agriculturii. Ca atare, vrem să trăim într-o Europă democrată, în care lucrurile să se desfăşoare cu participarea publicului".

Lavinia Andrei mai spune că protestele de sâmbătă au loc la nivel european.

În ţară, manifestaţii vor avea loc în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Sibiu şi Piatra Neamţ. Cele din Capitală încep la ora 16, în Piaţa Universităţii.

Protestele sunt organizate de mai multe ONG-uri: Fundaţia Terra Mileniul III, Active Watch, România fără ei, Salvaţi Roşia Montană, Mining Watch, Miliţia Spirituală, România Vie.

 
Lavinia Andrei, intervievată de Cosmin Ruscior, despre protestele de sâmbătă, 11 octombrie 2014