Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendii scăpate de sub control în Australia

Sute de case au ars în sud-vestul Australiei, în apropiere de Sydney, anunţă pompierii, care se luptă cu incendiile masive ce au distrus deja 50 de mii de hectare. O persoană a murit, iar doi pompieri au fost răniţi, conform serviciilor medicale.

Temperaturile în scădere şi domolirea vântului au adus un moment de respiro pentru serviciile de salvare, dar aproximativ 100 de case ard în continuare în statul New South Wales, dintre care aproximativ 40 erau în afara zonei de acţiune a pompierilor.

Situaţia „este în continuare foarte activă, foarte dinamică şi foarte periculoasă”, a comentat şeful pompierilor din stat, adăugând că au ars cel puţin 50.000 de hectare de teren.

Focul, alimentat de rafalele violente de vânt şi de temperaturile anormal de ridicate pentru acest sezon, de 34 de grade Celsius, a devastat Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney.

Fumul s-a răspândit peste acest oraş, cel mai mare din Australia.

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a murit în urma unei crize cardiace în timp ce încerca să îşi protejeze casa de flăcări la nord de Sydney, iar doi pompieri au fost răniţi.

Din cauza pericolului, sute de persoane şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în centre de primire.

Premierul australian Tony Abbott, pompier voluntar, merge vineri la faţa locului.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia pe timpul verii australe, care durează din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu produs în statul Victoria a provocat moartea a 173 de persoane şi a distrus mii de locuinţe.