Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariile profesorilor "ar trebui dublate"

salariile-profesorilor-ar-trebui-dublate.jpg

Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu proteste.

Sindicatele ameninţă cu blocarea anului şcolar, dacă Guvernul nu alocă educaţiei 6% din Produsul Intern Brut. Federaţia "Spiru Haret" cere de asemenea o lege specială pentru salarizarea în sistem.

Preşedintele "Spiru Haret", Marius Nistor, spune la RFI că "în prezent, Educaţia a primit 3,21%, deci cu 2,8 procente mai puţin decât ar fi trebuit să beneficieze. De fiecare dată s-a mers prin derogări de la legea educaţiei naţionale ori s-a amânat data intrării în vigoare a acelui articol din lege care ar fi permis să se acorde 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ".

Liderul sindical ar vrea ca salariile să fie dublate: "Putem face o simplă comparaţie cu ceea ce se întâmplă în ţările învecinate. Dacă ar fi să ne raportăm la salariile colegilor noştri din Ungaria, toate salariile ar trebui să fie dublate. De asemenea, acest lucru ar trebui să fie completat prin prosibilitatea de a avea câte două cadre didactice la clasă, cel puţin pentru învăţământul primar şi gimnazial, la fel ca în Ungaria, prin posibilitatea ca un cadru didactic odată pensionat, pensia lui să fie 90% din ultimul salariu, nu ceea ce se întâmplă în România în momentul de faţă, când un dascăl după peste 40 de ani de activitate iese la pensie cu o pensie ce reprezintă mai puţin de 60% din salariul pe care l-a avut".

Marius Nistor precizează că salariul mediu în învăţământ este în clipa de faţă de circa 1.500 de lei, "în cel mai fericit caz".

El avertizează că riscul blocării anului şcolar devine "din ce în ce mai mare, cu fiecare zi care trece".

 
Marius Nistor ("Spiru Haret"), intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele din educaţie