Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seara de duminică aduce noi proteste în Capitală

rosia-montana-1024x692.jpg

Seara de duminică aduce noi proteste în Capitală

Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au ieşit, din nou, în stradă, duminică seara. Potrivit estimărilor, câteva mii de persoane au plecat spre Palatul Parlamentului pentru a reveni apoi în Piaţa Universităţii. Au existat de data aceasta şi tensiuni în condiţiile în care Jandarmeria a anunţat că nu le va mai permite protestatarilor să blocheze circulaţia în zonă.

Ajunşi la Universitate, manifestanţii au fost flancaţi în rond de trei cordoane de jandarmi. Ace;tia se aflau la intrările de pe bulevardele I. C. Brătianu, Carol şi Regina Elisabeta. În zonă au fost trimise  şi mai multe dube ale Jandarmeriei.

"Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandărilor", li s-a transmis oamenilor de către un participant cu portavoce la ]nceputul protestului.

Acesta a precizat că "fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lui".

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulaţia pe un sens, s-au întors cu spatele spre clădire şi totodată au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi, pentru poziţia acesteia faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Pe traseu, coloana de manifestanţi nu a fost flancată de jandarmi, în zonă fiind vizibili doar poliţişti care dirijau circulaţia. "Protestatarii sunt în continuare monitorizaţi de către noi, pentru a le fi asigurată protecţia şi a nu exista incidente", au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Protest şi la Cluj-Napoca

Câteva mii de protestatari s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje "Române, acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă", "Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului".

În timpul protestului, unul dintre participanţi a citit "proclamaţia" de la Cîmpeni, de sămbătă, şi a criticat declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la "linia roşie" care ar fi depăşită la anumite proteste.

Traficul rutier în fața Prefecturii Cluj, blocat, duminică seară, de protestatarii față de proiectul de la Roșia Montană, a fost deblocat, în urma negocierilor dintre jandarmi și manifestanți.

Jandarmii i-au somat pe protestatarii care au blocat traficul, duminică seară, în fața Prefecturii Cluj să părăsească partea carosabilă, avertizând că vor folosi forța deoarece acțiunea manifestanților este ilegală.

În zona Prefecturii Cluj au fost aduși câteva zeci de scutieri și jandarmi, aceștia fiind pregătiți să intervină în forță pentru deblocarea traficului.

Un negociator din partea jandarmilor a discutat cu protestatarii și i-a convins să deblocheze traficul și să părăsească zona din fața Prefecturii. În timpul negocierilor s-a scandat "Fără violență", "Nu cedăm, nu capitulăm", "Rușine să vă fie", "Jandarmeria apară hoția".

Amintim, vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie".