Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANM: Iarna vine după 20 noiembrie

200131656-001-0-hiver.jpg

Sursa foto : Getty Images/Jakob Helbig www.rfi.fr

Primele ninsori sunt preconizate de la 1 noiembrie, la munte, iar după 20 noiembrie se vor extinde la nivelul întregii ţări. Anunţul a fost făcut luni de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în cadrul reuniunii speciale de la Ministerul de Interne. Chiar şi aşa, ministrul Radu Stroe a cerut prefecturilor să nu fie prinse pe picior greşit şi să verfice din timp contractele cu firmele de deszăpezire.

Primele zăpezi mari în toată ţara vor începe în 20 noiembrie. Până atunci, daca va ninge, va ninge doar la munte. În restul ţării, până la sfârşitul lunii viitoare, temperaturile vor fi relativ ridicate, iar maximele se vor situa până la 1 noiembrie chiar peste 20 de grade.

De altfel, în general, iarna nu se anunţă foarte rece: doar în decembrie va fi mai frig, în timp ce în lunile ianuarie şi februarie, temperaturile vor fi apropiate de norme şi în ianuarie temperatura medie va fi chiar în jurul valorii de minus trei grade. "Nu este exclus însă să avem și temperaturi de minus 15 sau minus 20 de grade Celsius. Nu ne așteptăm la o iarnă ieșită din comun", a adăugat directorul ANM.

Cum ninsorile nu vor întâzia să apară aşadar de luna viitoare, ministrul de Interne, Radu Stroe, le-a cerut autorităţilor locale să pregătească un program de distribuire a materialelor antiderapante şi să verifice situația contractelor pentru curățarea drumurilor pe timpul iernii. Ministrul s-a plâns că până acum sunt foarte puţine contracte şi există probleme şi cu materialul antiderapant şi cu utilajele. Deşi admite că au existat probleme financiare care au împiedicat încheierea de noi contracte de deszăpezire, ministrul a avertizat că acum, finalizarea lor nu mai suferă amânare sub niciun pretext.