Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia, acoperită de flăcări

Stare de urgenţă într-un stat australian, după ce flăcările au distrus peste 200 de case. Incendiul se îndreaptă acum spre Sydney. Incendiile din sud-estul Australiei sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani, iar autorităţile se declară depăşite de situaţie.

Autoritățile au decis să declare stare de urgență în New South Wales, cu toate că pompierii luptă pentru a opri incendiile, care au distrus mai mult de 200 de case.

Decizia vine în contextul prognozei meteo care anunță temperaturi extrem de ridicate şi rafale de vânt ce pot duce la extinderea incendiilor. Mii de pompieri au fost mobilizaţi să lupte cu flăcările, dar munca le este îngreunată de vântul puternic şi de temperaturile de 35 de grade Celsius.

Liderul administraţiei din New South Wales a afirmat că starea de urgenţă va fi impusă pentru 30 de zile, iar în urma deciziei în curând există posibilitatea ca energia electrică şi furnizarea de gaze naturale să fie reduse, uneori chiar oprite. De asemenea, autorităţile au dreptul a realiza evacuări obligatorii.

Peste 60 de focare sunt răspândite pe întreg teritoriul statului New South Wales, cel mai populat de la Antipozi. 40.000 de hectare de vegetaţie au fost făcute scrum.

Cea mai afectată regiune este Blue Mountains, aflată în apropierea oraşului Sydney. Pompierii au avertizat că cele trei incendii principale, două în Blue Mountains şi unul lângă oraşul Lithgow, ar putea duce la un incendiu uriaş care să pună în pericol acest oraş. Până acum o singură persoană a decedat, însă sute de oameni au rămas fără adăposturi.

Incendiile din sud-estul Australiei sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani, iar autorităţile se declară depăşite de situaţie.