Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apeluri ultimative la mobilizare internaţională împotriva Ebola

eloba.jpg

Sursa foto : Reuters.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a făcut apel la statele membre ONU "să accelereze şi să extindă în mod semnificativ ajutorul financiar şi material" pentru ţările afectate de epidemia de Ebola. « Răspunsul comunităţii internaţionale a fost până acum insuficient în comparaţie cu amploarea epidemiei şi consecinţele sale”, se arată într-o declaraţie a Consiliului care cere înfiinţarea de noi laboratoare mobile şi spitale de campanie, suplimentarea personalului medical calificat, vaccinuri şi echipamente de protecţie în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, cele mai afectate state. ONU avertizează că epidemia e acum o ameninţare mondială iar Statele Unite resimt direct acest lucru.

Preşedintele american Barack Obama şi-a anulat din nou toate deplasările pentru a se consacra gestionării crizei Ebola, după contaminarea unei a doua infirmiere în Texas. Mai mult acesta a convocat o reuniune cu echipele însărcinate cu coordonarea răspunsului împotriva epidemiei. După discuţii, Obama a promis că Statele Unite vor răspunde într-un mod "mult mai agresiv" pentru prevenirea unor noi cazuri pe teritoriul american. Cele două femei contaminate în Texas l-au îngrijit pe cetăţeanul liberian Thomas Eric Duncan, infectat cu virusul cel mai probabil în Liberia şi decedat pe 8 octombrie la Texas Health Presbyterian Hospital.

În acelaşi context, preşedintele american a avertizat comunitatea internaţională că un răspuns palid la ceea ce se întâmplă poate crea probleme uriaşe. În cursul unei videoconferinţe, preşedintele american i-a îndemnat pe omologii săi englez, francez, german şi italian să facă un efort "mai important" pentru a contribui la lupta împotriva epidemiei de Ebola. Este al doilea apel după cel de zilele trecute când Obama acuza că "lumea în ansamblu nu face destule" şi că „un număr de ţări care au capacităţi”, „nu au trecut la viteza superioară" în lupta cu fatala boală. După videoconferinţă, şi François Hollande, şi cancelarul Angela Merkel şi premierii Matteo Renzi şi David Cameron au căzut de acord cu Barak Obama că virusul e "cea mai gravă urgenţă sanitară din ultimii ani". De asemenea, se pare că Londra „a propus deja să se profite de oportunitatea întrevederilor de vineri de la Milano şi de Consiliul Europei de săptămâna viitoare pentru a discuta pe marginea a ceea ce Europa ar putea face mai mult pentru a ajuta la lupta împotriva acestei boli".

Până acum, febra homoragică Ebola s-a soldat cu 4.493 de morţi din 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări, între care Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii realizat la 12 octombrie şi publicat ieri la Geneva. Cu toate acestea, până acum ONU s-a plâns că a primit numai un sfert din suma de aproximativ un miliard de dolari pe care a cerut-o pentru a lupta împotriva virusului.