Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republicanii atacă din nou dur reforma sănătăţii a lui Obama

În Statele Unite, republicanii nu se lasă şi cer din nou amânarea intrării în vigoare a Obamacare, reforma în sănătate propusă de actuala administraţie democrată. Aceştia critică statul că a pus la dispoziţia celor care sunt acum obligaţi legal să se asigure medical, un portal de internet disfuncţional.

Alertaţi de miile de plângeri, republicanii din Camera Reprezentanţilor au convocat oficialii subcontractanţilor informatici care au contribuit la elaborarea portalurilor pentru o audiere parlamentară care va avea loc joi. Congresmenii l-au chemat la audieri săptămâna viitoare şi pe secretarul Sănătăţii, Kathleen Sebelius. Aceasta în condiţiile în care la trei săptămâni de la lansare, portalurile pe care americanii ar trebui să se înscrie sunt afectate de probleme tehnice importante. Republicanii spun că în aceste condiţii, nu se poate pune problema ca americanii să fie amendaţi, dacă nu îşi depun cererile on line.

Preşedintele Barack Obama a recunoscut zilele acestea că site-ul este prea lent şi a promis o actualizare dar nu a anunţat o amânare a obligativităţii de a fi asigurat. "În primul rând, este prea devreme în proces. Se vorbeşte despre o dată limită de 15 februarie sau 31 martie şi noi suntem abia în octombrie", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Contraatacul republican a persistat. "Este nedrept să pedepseşti oamenii pentru că nu au cumpărat un produs pe care nu pot să îl cumpere astăzi pentru că tehnologia nu este pusă la punct”, au declarat republicanii din Congres, care cer pur şi simplu o amânare a acestei obligativităţi, până când General Accounting Office va certifica faptul că site-ul este în funcţiune şi funcţionează timp de şase luni consecutiv.

Începând din ianuarie, toţi americanii vor fi obligaţi din punct de vedere legal să fie asiguraţi medical. Cei cincizeci de milioane de americani care nu au în prezent o asigurare de sănătate pot, teoretic, să intre pe portalurile de Internet din 1 octombrie pentru a-şi alege o asigurare mai mult sau mai puţin scumpă, în funcţie de venituri.