Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi avertismente cu privire la răspândirea rapidă a virusului Ebola

eloba.jpg

Sursa foto : Reuters.

Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În acest context, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat că lumea este "pe cale de a pierde lupta" cu virusul Ebola, în lipsa unei solidarități corespunzătoare din partea comunității internaționale.

Deocamdată OMS a decis să divizeze în două ţările afectate de epidemie. Un prim grup este alcătuit din cele mai afectate trei ţări Liberia, Sierrra Leone şi Guineea, în timp ce din cel de al doilea grup fac parte Nigeria, Senegal, Statele Unite şi Spania. Liberia este însă de departe ţara cea mai afectată de epidemie, cu 4.262 de cazuri şi 2.484 de decese înregistrate până la 13 octombrie.

OMS are însă şi veşti bune : Senegalul nu mai este considerat, de vineri, ca fiind afectat de epidemia de Ebola. De asemenea, OMS ar putea declara luni, sfârşitul epidemiei de Ebola în Nigeria, unde 20 de cazuri, dintre care opt mortale, au fost înregistrate.

În acest context, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat că lumea este "pe cale de a pierde lupta" cu virusul Ebola, în lipsa unei solidarități corespunzătoare din partea comunității internaționale. "Unele țări nu se preocupă decât de propriile lor frontiere", ceea ce este "extrem de îngrijorător", potrivit lui Jim Yong Kim. "Nu am conștientizat încă solidaritatea necesară" la nivel internațional, a adăugat el.  El a salutat totuși eforturile Statelor Unite, Franței și Marii Britanii. Banca Mondială a estimat recent că epidemia ar putea aduce pierderi de 32 de miliarde de dolari în Africa. ONU a reușit să strângă până acum 38% din fondurile de aproape de un miliard de dolari solicitate pentru a face față nevoilor umanitare legate de epidemia de Ebola din Africa de Vest, a indicat vineri un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru afaceri umanitare.

Şi România ia măsuri de precauţie : Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, spune că monitorizarea Ebola continuă, dar nu trebuie confundați cei monitorizați cu suspecții în cazul maladiei. Ministerul se angajează de asemenea că va informa prompt dacă o să apară vreo suspiciune a bolii în țara noastră. "Monitorizarea Ebola merge în continuare înainte, respectăm toate procedurile. Sunt toți cei care vin din zona de focar, intră sub monitorizare. Nu confundați suspecții cu cei monitorizați", a insistat Bănicioiu.