Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corpul de control al premierului a informat DNA de retrocedarea moşiei Ghica

Corpul de Control al primului ministru susţine  că a transmis, încă din 5 septembrie, către DNA raportul de control privind restituirea unui teren forestier de 43.277 hectare şi a unui teren agricol în suprafaţă de 50 hectare în Bacău, precizează Guvernul.

Reacţia vine după ce Gândul.info a relatat că retrocedarea moşiilor lui Dimitrie Ghica, pentru care Ilie Sârbu este cercetat penal, în timp ce pentru Viorel Hrebenciuc se cere arestarea, a fost investigată de către Corpul de control al premierului Victor Ponta, conform unei informaţii care apare într-un referat de arestare al DNA. Gândul mai susţinea că deşi Corpul de Control a constatat nereguli în procesul de retrocedare, instituţia nu a depus o plângere la Parchet. În replica Guvernului se arată însă că, în urma controlului efectuat în baza dispoziţiilor premierului Victor Ponta, Corpul de Control a transmis totuşi către Direcția Națională Anticorupție un raport « în vederea valorificării aspectelor constatate ».

Între timp, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Hrebenciuc e suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență şi instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. De asemenea, DNA a transmis că senatorul Ilie Sârbu, şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, iar şeful Romsilva se află sub control judiciar.