Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avocatul Poporului nu dă curs plângerilor legate de ordonanţa privind migraţia aleşilor locali

Avocatul Poporului spune că nu poate da curs cererii opoziţiei şi organizaţiei APADOR CH prin care i se solicita să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu Ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali. Motivul : sesizarea ar exceda competenţele instituţiei.

"Legea privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului nu stabileşte pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizării Curţii Constituţionale, aceasta fiind o atribuţie pe care legiuitorul a lăsat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care îl îndeplineşte în protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţeanului", se arată în comunicat. Avocatul Poporului mai apreciază că în cazul ordonanţei privind migraţia aleşilor, aceasta " vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică", ceea ce ar obliga instituţia "să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane". Avocatul Poporului susţine că, în fapt, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului care poate aproba sau respinge ordonanţa. Între timp aceasta şi-a făcut deja efectul : practic aleşii locali au avut 45 de zile până în data de 17 octombrie să plece într-un alt partid fără să-şi piardă mandatul. Astfel, potrivit portalului ştiripesurse.ro, după cele 45 de zile în care s-a dat liber la migraţie, marii câştigători ar fi PSD, UNPR şi PLR. În total, estimările de moment arată că aproape 3.000 de aleşi locali au schimbat PNL, PDL sau PPDD pe unul dintre partidele din Guvern. În PSD ar fi venit astfel peste 2.000 de aleşi locali: în jur de 350-400 de primari şi mult peste 1.500 de consilieri locali, judeţeni şi municipali. Şi UNPR ar fi racolat spre 60 de primari, iar în PLR au venit circa 500 de consilieri locali.

După anunţul Avocatului Poporului, Alianţa Creştin Liberală i-a reproșat lui Victor Ciorbea că ”nu are interesul să apere cetățeanul de abuzurile actualei puteri, ci să apere abuzul guvernării Ponta asupra românilor”. ”Alianța Creștin-Liberală constată că Avocatului Poporului, domnului Victor Ciorbea, i-a trebuit mai bine de o lună jumătate să se trezească din amorțire și să dea un răspuns la numeroasele solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu privire la Ordonanță(...)Avocatul Poporului sfidează întreaga societate românească, nemulțumită de ordonanța lui Victor Ponta, transmițând un comunicat de presă prin care își declină competența”, scrie în comunicat purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Vă reamintim, Avocatul Poporului a fost sesizat cu privire la acest act normativ de mai mulţi parlamentari ai opoziţiei, de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului APADOR- CH, dar şi de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Poporului - Dan Diaconescu.