Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU denunţă atrocităţile comise de regimul de la Phenian

Pe fondul dezbaterilor intense din Europa şi Statele Unite legate de acordarea dreptului la azil, ONU avansează într-o anchetă dureroasă care urmăreşte să dezvăluie atrocităţile trăite de nord-coreeni. Martorii audiaţi: acei cetăţeni ai Republicii Democrate Coreea de Nord, care au reuşit printr-un miracol să scape din infern. Ultima audiere: la Londra. Următoarea audiere: la Washington, săptămâna viitoare.

Nord-coreeni care au reuşit să fugă de regimul stalinist de la Phenian au făcut mărturii cutremurătoare, la Londra, despre ceea ce au îndurat, vorbind în faţa echipei ONU care efectuează anchete asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord. .„Mărturiile sunt reprezentative pe scară largă şi constituie încălcări sistematice şi barbare ale drepturilor omului", a declarat Michael Kirby, cel care conduce ancheta. Oficialul spune că experienţele oferă o imagine sinistră a suferinţei umane : la audierile din capitala Marii Britanii, o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani a povestit cu lacrimi în ochi momentul trecerii frontierei nord-coreene - chineze, în 1998, când a fost vândută ca "soţie" unui om de afaceri chinez şi familiei sale. „Chiar de prima dată mi-au spus cum m-au cumpărat şi că puteau să facă din mine orice doreau", a mărturisit ea în faţa echipei ONU. În China, ea a născut un băiat, dar a fost imediat arestată şi ameninţată că va fi trimisă în ţara sa fără copil. La puţin timp după, ea l-a auzit pe „soţul" său cum negocia preţul copilului cu un traficant. „Având în vedere că s-a născut într-un loc atât de dur, mi-am dorit să devină foarte puternic şi l-am numit Oţel", a continuat ea. Park a fost trimisă în Coreea de Nord şi plasată într-o tabără de muncă. Însă a reuşit să se întoarcă în China şi să-şi regăsească fiul care, spre marea sa mirare, nu a fost vândut traficanţilor de copii. În cele din urmă, a ajuns în Marea Britanie, unde încearcă să obţină cetăţenia acestei ţări.

Un alt fugar, a povestit cele patru tentative ale sale de a fugi din Coreea de Nord, unde „nu avea ce să mănânce". Foametea a provocat moartea a sute de mii de persoane în anii '90, iar alte câteva milioane supravieţuiesc datorită ajutoarelor alimentare. În urma unei astfel de tentative de a scăpa din infern el a fost plasat într-o tabără, în care gărzile le spuneau deţinuţilor că „nu sunt oameni, ci animale". În cele din urmă, el a reuşit să fugă din a patra încercare, iar, cu ajutorul unor misionari, a ajuns în Marea Britanie.

 

Atrocităţile

 

Între atrocităţile descrise se numără o femeie forţată să-şi înece propriul copil, copii închişi încă de la naștere şi înfometaţi, familii obligate să privească execuţiile rudelor sau condiţii de muncă silnică greu de descris. Totuşi, Coreea de Nord neagă adevărul acestor fapte şi chiar existenţa lagărelor de concentrare. În plus, ambasadorul nord-corean So Se-pyong a declarat că mărturiile sunt „inventate de forţe ostile ţării". Şeful anchetei ONU Michael Kirby a declarat însă pentru BBC că adevărul nu poate fi ţinut ascuns în secolul XXI, un secol care ar trebui să fie unul al drepturilor omului.

 « Una peste alta este o poveste sinistră cum nu am mai văzut sau aflat de la cele legate de Khmerii Roşii din Cambodgia sau atrocităţile naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Eu cred că regimul nord coreean se teme de comunitatea internaţională şi era firesc ca răspunsul Phenianului la această anchetă să fie o uşă trântită în nas. În zilele noastre această tactică nu va avea însă succes pentru că trăim într-un secol al drepturilor omului care au devenit importante după atrocităţile celui de-al doilea Război Mondial şi sunt trecute în Carta Drepturilor Omului la ale cărei principii şi Coreea de Nord a aderat. Acest lucru nu înseamnă că doar ţi-ai pus semnătura pe o foaie de hârtie ci câ te supui judecăţii globale. Marea Britanie, Australia, toate statele se supun acestor legi şi aşa trebuie să facă şi Coreea de Nord », a declarat şeful anchetatorilor ONU, judecătorul australian Michael Kirby.

Până acum, echipa de anchetatori ai ONU a ascultat zeci de mărturii ale nord coreenilor care au reuşit să fugă şi să se refugieze la Seul şi Tokio. După Londra, vor urma audierile de la Washington. Ancheta îşi va continua astfel cursul până în martie anul viitor când ar urma să fie prezentat un raport final asupra încălcărilor drepturilor omului în Republica Democrată Nord Coreeană. Din echipa ONU condusă de australianul Michael Kirby mai fac parte alţi doi judecători din Serbia şi Indonezia. Aceştia au cerut autorităţilor de la Phenian dreptul de a vizita Coreea de Nord dar accesul le-a fost evident refuzat. Phenianul neagă după cum spuneam vehement existenţa lagărelor de muncă forţată dar fotografii prin satelit par să indice existenţa în zonele rurale a unor zone mari împrejmuite cu sârmă ghimpată, structuri asemănătoare altor lagăre. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului estimează că între 120 şi 200 de mii de prizonieri politici sunt în continuare deţinuţi fără proces de regimul stalinist de la Phenian. ONG-urile speră ca ancheta ONU să se încheie cu condamnarea acestor acte drept crime împotriva umanităţii şi deschiderea unui proces la Curtea Penală Internaţională la cererea Consiliului de Securitate al ONU.