Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România trece duminică la ora de iarnă

astronomical-clock.jpg

România trece la ora de iarnă

Începând de duminică, ziua devine mai scurtă. Ultimul week-end din octombrie marchează trecerea la ora de iarnă. Asta înseamnă că ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 2 devenind ora 1.

România revine duminică la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale. Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda și Portugalia vor reveni la ora GMT.

Schimbarea nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. Conform Convenției fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale — ora fusului 1 și a Europei Orientale — ora fusului 2.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală și reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat în 1784 această metodă, dar a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată și în SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în țara noastră și până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.