Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cutremurul din Japonia, urmat de un val tsunami

Seismul de 7,1 grade produs vineri noapte în apele teritoriale japoneze a provocat un tsunami de un metru, care a atins ţărmul de est al Japoniei. Presa niponă scrie că valurile nu au provocat victime sau daune materiale semnificative. La centrala nucleară de la Fukushima a fost declanşată alerta, iar personalul a fost evacuat.

Seismul cu magnitudinea revizuită la 7,1 (magnitudinea iniţială de 7,3) s-a produs, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în largul coastelor de est ale Japoniei, după cum a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), notează Mediafax.

Cutremurul a avut loc, mai exact, la ora 3.10 (vineri, 20.10, ora României), la adâncimea de 10 kilometri, în Oceanul Pacific, în largul provinciei nipone Honshu (est).

Potrivit surselor citate, valul tsunami ce a urmat a avut cel mult un metru şi nu au fost semnalate victime sau daune materiale importante.

Totuşi, personalul centralei nucleare de la Fukushima - afectată grav de cutremurul şi tsunamiul din martie 2011 şi aflată în apropierea epicentrului cutremurului de azi-noapte - a fost evacuat.

Nu se ştie deocamdată dacă centrală a fost afectată de acest seism.