Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul NSA se extinde. Spania, luată în vizor

scandalul-nsa-se-extinde-spania-luata-vizor.jpg

Bază NSA (Foto: Reuters/Michael Dalder)

Spania a somat luni Statele Unite să îi furnizeze informaţii ”necesare despre presupuse ascultări” efectuate pe teritoriul său, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Agenţia americană pentru Securitate Naţională a spionat peste 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania. Acest lucru s-ar fi petrecut în intervalul decembrie 2012-ianuarie 2013, potrivit cotidianului El Mundo.

Ambasadorul american la Madrid a fost convocat la sediul Ministerului de Externe, potrivit AFP.

NSA "a spionat 60,5 milioane de apeluri telefonice în Spania" din 10 decembrie 2012 şi până pe 8 ianuarie 2013, dintre care "peste 3,5 milioane de apeluri doar pe 11 decembrie", conform unui document prezentat ca provenind de la fostul analist NSA, Edward Snowden şi publicat de cotidianul El Mundo.

NSA nu ar fi înregistrat conţinutul apelurilor, ci numărul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor.

Scandalul NSA a tensionat relaţiile Europei cu SUA, mai ales după ce a ieşit la iveală faptul că telefonul cancelarului german, Angela Merkel, a fost interceptat de această agenţie.