Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandru Săvulescu, specialist în comunicare în Canada: Presupunerea că la Ottawa ar fi vorba de un atac islamist nu are nici o bază în realitate

"Singura persoană care a folosit până acum cuvântul terorism a fost premierul Stephen Harper, ceea ce este un lucru foarte interesant, după cum este interesant că prima menţionare a numelui persoanei suspecte a venit din partea presei americane" spune la RFI Alexandru Săvulescu, specialist în comunicare, angajat la Comisia canadiană pentru Securitate Nucleară.

Autorităţile canadiene au identificat autorul atacului armat de la Ottawa. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 32 de ani, considerat de serviciile de informaţii drept "călător cu grad ridicat de risc". El s-ar fi convertit recent la Islamism, după cum scrie presa canadiană. Bărbatul a fost în cele din urmă lichidat de forţele de ordine, nu înainte de a ucide un soldat şi de a trage mai multe focuri de armă în Parlament.

Incidente armate au fost semnalate în cel puţin trei zone din Ottawa, miercuri dimineaţă, autorităţile căutând mai mulţi bărbaţi înarmaţi, după ce un militar şi un atacator au fost ucişi în schimbul de focuri.

Potrivit CNN, persoane înarmate au deschis focul la Memorialul naţional de război, la sediul Parlamentului şi în centrul comercial Rideau. Toate cele trei obiective se află la distanțe de câteva sute de metri una de alta, în centrul capitalei.

Reacţii internaţionale

Preşedintele francez François Hollande a transmis Canadei "solidaritatea totală a Franţei", după atacul armat de la Parlamentul de la Ottawa, în cursul căruia a fost ucis un militar canadian, a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat "atacurile scandaloase" ale căror ţintă a fost Canada. Obama a exprimat solidaritatea americanilor cu populaţia din Canada, în cursul unei convorbiri telefonice cu premierul canadian Stephen Harper, a anunţat Casa Albă. Preşedintele american a reafirmat "prietenia şi alianţa" care există între cele două ţări şi a propus Canadei ajutor "pentru a răspunde acestor atacuri".

Context

Acesta este al doilea militar ucis în decurs de trei zile în Canada, în contextul în care Guvernul a avertizat de curând asupra riscului unor atacuri teroriste.

Membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri privind comiterea de atacuri în Statele Unite şi Canada, anunţă Biroul Federal american de Investigaţii (FBI), cerând autorităţilor să rămână mobilizate, pe fondul atacurilor de la Ottawa.

Potrivit FBI, serviciile secrete au interceptat de curând conversaţii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unităţi militare din Statele Unite şi Canada. FBI a cerut autorităţilor americane să fie vigilente, precizând că oferă asistenţă serviciilor de securitate canadiene
 

Specialistul in comunicare Alexandru Savulescu in dialog cu Magda Prelipceanu