Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană cere reducerea folosirii pungilor de plastic subţiri

Comisia Europeană a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri. Acestea sunt periculoase pentru flora şi fauna marină din cauza faptului că ele conţin particule microscopice nocive.

Executivul de la Bruxelles a luat această decizie pentru că pungile din plastic nu sunt incluse în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine.

”După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările”, anunță comisia, care susţine că deţine dovezi potrivit cărora există ”acumulări mari de deşeuri în mările europene”.

Datele arată că numai în 2010, aproape 100 de miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa Uniunii Europene, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean european. Dintre acestea, marea majoritate sunt pungi subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase.

Cifrele referitoare la consum variază între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de patru pungi în Danemarca şi Finlanda şi 466 de pungi în Polonia, Portugalia şi Slovacia.

Acum, pentru reducerea consumului în acest domeniu, Comisia Europeană dă mână liberă statelor membre. Astfel, comunicatul comisiei anunță că ”statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naţionale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiţii”.

Propunerea aduce două modificări Directivei 94/62/EC (intrată în vigoare la 31 decembrie 1994) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje. Astfel, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri.

În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare. Comisia Europeană precizează că reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe şi a altor măsuri arată că ”se pot obţine rezultate prin acţiuni eficiente”.