Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât economiseşte lunar un român?

Românii economisesc în medie 40 de euro pe lună, potrivit unui raport Erste Group. Suntem pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte importanţa acordată de populaţie economisirii.

Românii acordă o importanţă mare economisirii, dar asta nu înseamnă că pun deoparte sumele cele mai mari din această regiune a Europei. Dimpotrivă, cei 40 de euro economisiţi lunar nici nu se compară cu suma de 181 de euro pe care o pune deoparte austriacul sau cu cei 90 de euro economisiţi de slovaci.

Mai mult de-atât, doi din cinci români preferă să economisească fără să utilizeze produse din sectorul financiar. Altfel spus, strâng bani la ciorap.

84% dintre români consideră că economisirea este importantă, faţă de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrală şi de Est.

La polul opus, economisirea este importantă pentru 65% dintre cehi, 71 de procente dintre slovaci şi 72% dintre austrieci.

Doar unul din cinci români e satisfăcut de suma pe care reuşeşte s-o pună deoparte lunar. Aproape două treimi dintre persoanele care economisesc în România vor să menţină sau să majoreze în următorii cinci ani sumele acumulate.

Pe de altă parte, românii nu sunt fani ai serviciilor bancare online. Trei sferturi dintre ei nu folosesc deloc servicii de internet banking, procentaj depăşit doar în Serbia. Cehii şi slovacii sunt cei mai avizi utilizatori din regiune ai serviciilor bancare online.