Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel puţin 1.200 de filipinezi au fost ucişi de taifunul Haiyan

taifun.jpg

Oraşul Tacloban, devastat de taifun

Sute de mii de oameni au rămas fără locuinţe. Ei se vor confrunta din nou zilele următoare cu forţele distructive ale naturii. La mijlocul săptămânii următoare, este aşteptată o furtună tropicală. Se întâmplă la o lună după ce ţara a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,2.

Dramă de proporţii în Filipine. Crucea Roşie din această ţară a anunţat astăzi că cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în orașul de coastă Tacloban și în provincia Samar din cauza trecerii taifunului Haiyan. Este unul dintre cele mai violente asemenea fenomene meteo din istoria țării şi cel mai puternic din lume în acest an.

Gwendolyn Pang, secretar general al Crucii Roșii filipineze, a declarat că acest bilanț a fost realizat pe baza informațiilor preliminare primite din partea echipelor din teren din zonele Tacloban și Samar. Numărul celor morţi ar putea fi însă mai mare.

Crucea Roşie şi alte organizaţii internaţionale încearcă acum să asigure apă, alimente şi adăposturi pentru sutele de mii de oameni ce şi-au pierdut casele şi toate mijloacele de supravieţuire.

În regiunile menţionate, scrie AP, există pene de curent frecvente, drumurile sunt blocate iar podurile s-au năruit. Comunicaţiile sunt şi ele întrerupte. Din acest motiv, este imposibil de evaluat amploarea exactă a pagubelor. Multe localităţi sunt complet izolate. De pildă, Daanbantayan este locuit de 3.000 de oameni, care au nevoie urgentă de ajutor pentru că furtuna le-a măturat casele, relatează CNN. Deocamdată însă nu se poate ajunge la ei decât cu elicopterul.

Haiyan a fost catalogat de agențiile meteorologice americană și filipineză drept un 'super-taifun', antrenând rafale de vânt de peste 315 kilometri pe oră.

Un mare motiv de îngrijorare a fost pentru autorităţi impactul pe care taifunul ar fi putut să îl aibă asupra Insulei Bohol, unde 350.000 încă locuiesc în corturi după cutremurul major de luna trecută (7,2 grade pe scara Richter).

Veştile proaste pentru localnici nu se opresc aici: după trecerea taifunului Haiyan (care se îndreaptă acum spre Marea Chinei şi Vietnam), oamenii s-ar putea confrunta zilele următoare cu o furtună tropicală.