Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filipine: Dezastru umanitar. Bilanţul morţilor ar putea creşte

filipine.jpg

Pentru unele zone, nu există încă informaţii despre starea populaţiei

Doliu şi dramă umanitară în Filipine, unde cel puţin 10.000 de oameni au murit în urma trecerii taifunului Haiyan. Alte sute de mii au rămas fără case şi fără mâncare. Unii dintre ei jefuiesc morţii pentru a putea supravieţui. Se întâmplă după ce luna trecută ţara a fost afectată de un cutremur de 7,2 grade, în care au murit peste 220 de oameni.

Scene desprinse parcă dintr-un film de groază.

„Valuri imense au venit unul după celălalt, au inundat străzile şi ne-a luat casele. Soţul meu ne-a legat unul de altul, dar tot am fost despărţiţi. Am văzut mulţi oameni ţipând şi înecându-se. Încă nu mi-am găsit soţul”, a povestit pentru AFP Mirasol Saoyi, o tânără filipineză.

Autorităţile filipineze au decretat astăzi stare de urgenţă în zona cea mai afectată a ţării, cea din jurul oraşului Tacloban, de pe insula Leyte. Aici, taifunul Haiyan a ucis cel puţin 10.000 de persoane, aşa cum transmit agenţiile de presă internaţionale.

Şi din cauza furturilor, pentru că cei rămaşi în viaţă îi jefuiesc pe cei morţi pentru a supravieţui, în zonă a fost impusă o interdicţie de circulaţie pentru toţi locuitorii.

Poliția națională din Filipine și forțele armate au suplimentat cu circa o mie de persoane efectivele în orașul Tacloban, situat la 580 kilometri sud-est de capitala țării Manila, pentru a asigura liniștea și ordinea în regiune.

Foarte posibil este ca în curând să apară şi epidemiile. A fost desfăşurată o echipă de recuperare a cadavrelor, dar soldaţii sunt depăşiţi de situaţie. "Sunt şase camioane în oraş, care strâng cadavrele. Nu este suficient. Sunt cadavre peste tot ", a declarat şoferul unuia dintre vehicule.

Iar astăzi sau mâine cel târziu, o furtună tropicală va lovi de asemenea Filipinele, avertizează meteorologii.  Între timp, taifunul Haiyan se îndreaptă spre Vietnam, unde 600.000 de oameni au fost deja evacuaţi.

 

Unele regiuni - încă izolate

 

Mii de persoane au fost evacuate cu elicopterele militare. Cei rămaşi nu au nici alimente, nici apă, nici un acoperiş deasupra capului şi aşteaptă ajutor de la guvern şi de la organizaţiile internaţionale.

Zeci de localnici s-au strâns în faţa aeroportului, scrie Reuters, şi au cerut apă. “Ajutaţi-ne, ajutaţi-ne. Unde e preşedintele Aquino? Avem nevoie de apă, ne e foarte sete. Când veţi lua cadavrele de pe străzi?”, au strigat oamenii.

Taifunul a distrus tot în această zonă, de la case, până la infrastructura feroviară şi rutieră şi culturile de cocotieri şi orez.

Alte regiuni sunt însă în continuare izolate, echipele de salvare nereuşind să ajungă cu niciun mijloc de transport. Numărul de morţi ar putea să crească prin urmare cu alte câteva mii sau chiar zeci de mii, odată ce salvatorii vor reuşi să ajungă în localităţi de coastă precum Guiuanm (în provincia Samar, est, cu o populaţie de 40.000).

Nu există aşadar informaţii despre starea populaţiei din aceste zone. Alte mii de oameni ar putea să fi fost de asemenea ucişi de taifun.

În total, oficialii de la Manila estimează că zece milioane de persoane au fost afectate de trecerea taifunului. Peste 615.000 au fost strămutaţi şi trăiesc acum în centre de evacuare.

Alţi 600.000 de oameni au fost evacuaţi din calea urgiei şi în Vietnam, unde acelaşi taifun Haiyan va ajunge astăzi. Şi-a mai pierdut însă din forţă, iar meteorologii l-au declasificat până la nivelul de furtună tropicală. Cel puţin patru oameni au murit pregătindu-se pentru taifun, conform responsabililor vietnamezi, tăind arbori sau consolidându-şi casele. Inundaţiile ar puteab afecta capitala Hanoi.