Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Oprește violența”

”Oprește violența” - cu acest îndemn a revenit la Chișinău interpretul Pavel Stratan, stabilit în România. Artistul va încerca să-i convingă pe părinții din R.Moldova, prin intermediul unui spot video, să nu-și bată copii. Acțiunea face parte din campania globală UNICEF împotriva violenței asupra copiilor.

Mihai are 10 ani și a cerșit în centrul Chișinăului împreună cu fratele mai mare. Era bătut de părinți dacă nu venea cu mai mulți bani acasă, după o zi petrecută pe străzile capitalei. În situația lui Mihai se pare că sunt mulți minori moldoveni.

Datele celui mai recent studiu UNICEF arată că fiecare al patrulea copil din R.Moldova recunoaște că este bătut de părinți, dacă nu ascultă. Același raport relevă că băieții suferă mai mult din cauza violenței fizice în familie decât fetele.

Puțin peste 10 la sută spun că întotdeauna sau uneori sunt agresați de profesori. Aproape 60 la sută dintre copii cu vârsta de 6-7 ani sunt bătuți, astfel fiind învățați să fie disciplinați. Pentru a reduce violența în familie în R.Moldova, UNICEF l-a invitat pe Pavel Stratan pentru a-i determina pe părinți să găsească alte metode, decât bătaia pentru a-și educa copiii.

”Doar pentru că nu putem vedea întotdeauna violența la care sunt supuși copiii, nu înseamnă că ea nu există. Fii alături de noi! Împreună putem opri violența împotriva copiilor!”, este mesajul spotului video, promovat de artistul moldovean. Solicitat de RFI, Pavel Stratan a menționat că este important ca fiecare copil să fie educat, fără pumni. Interpretul ne-a dat asigurări că niciodată nu le-a aplicat copiilor săi nici măcar o palmă.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan a menționat că violența asupra copiilor este prezentă în fiecare țară și în fiecare cultură, iar Moldova nu este o excepție. Mangasaryan și-a exprimat speranța că în următorii ani, inclusiv grație campaniilor de informare desfășurate, violența asupra copiilor nu va mai fi atât de răspândită în R.Moldova.

”În prezent, vorbim atât de violența fizică,cât și de cea psihologică și emoțională. Cea care este invizibilă, de fapt. Noi întotdeauna încurajăm părinții să-și laude copii când au făcut ceva bine și să le explice atunci când au greșit cu ceva”, a explicat reprezentantul UNICEF. Experții UNICEF susțin că deseori violența este cauzată de toleranța publică față de acest fenomen, normele sociale care încurajează bătaia, precum și lipsa abilităților de comunicare pozitivă a părinților cu copiii.

Campania globală „Oprește violența” a fost lansată de Cartierul General UNICEF în luna iulie 2013. Acțiunea încurajează copiii, părinții și comunitățile să se implice, să se informeze, să organizeze evenimente și discuții publice în sprijinul copiilor victime ale violenței. Republica Moldova s-a alăturat acestei inițiative, împreună cu România, iar pentru a transmite mesajul global anti-violență au fost invitate patru celebrități cunoscute în ambele țări – Andreea Marin, Smiley, Gică Hagi și Pavel Stratan.