Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Filipine începe taifunul jafurilor

filipine-incepe-taifunul-jafurilor.jpg

Supravieţuitori ai taifunului Haiyan (Foto: Reuters/Romeo Ranoco)

Haos în Filipine: lipsa hranei şi a apei a crescut numărul de furturi în oraşele distruse de taifunul Haiyan. Supravieţuitorii caută un transport care să-i ajute să părăsească zonele devastate.

Aeroportul din Tacloban, zona cea mai afectată de taifunul care a lovit Filipine, este ticsit de miile de persoane care încearcă să prindă un loc în cele câteva zboruri care pleacă din oraș. Între timp, supravietuițorii taifunului Haiyan așteaptă disperați ajutoarele umanitare, care sosesc extrem de greu.

Situația se înrăutățește, în condițiile în care furturile sunt la ordinea zilei. Traumatizați și înfometați, unii oameni s-au înarmat și au început să fure pentru a-și asigura hrana. Opt oameni și-au pierdut viața, după ce zidul unui depozit de orez pe care voiau să-l jefuiască la 17 km de Tacloban s-a prăbușit. Hoții au plecat totuși cu peste 100 de mii de saci de orez de 50 de kg fiecare.

Aproape 700 de mii de oameni au rămas fără locuinţe, iar alţi cel puţin 11 milioane au fost afectaţi de taifunul Haiyan. Spitalele sunt arhipline, iar aprovizionarea cu medicamente de strictă necesitate a ajuns o problemă naţională.

Ca să vină în sprijinul autorităţilor filipineze, ONU a oferit 25 de milioane de dolari Guvernului de la Manila. Navele militare sub pavilion american şi britanic, aflate în zonă au sosit în arhipelag cu ajutoare.