Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Madridul, viața într-o capitală europeană plină de gunoaie

Containere acoperite de saci sparți din care înfloresc deșeuri menajere, coșuri de gunoi rupte înconjurate de mizerie, trotuare pe care iți faci loc cu greutate pentru a evita excrementele canine sau deșeurile alimentare sau trecători care își acoperă nasul pentru a se feri de mirosurile pestilențiale, dar care nu-și pot reprima dorința de a se apropia și a face o fotografie a acestei inedite imagini în care s-a transformat Madridul după 9 zile de grevă în serviciilor de salubritate.

Atât cartierele limitrofe cât și Puerta del Sol, Strada Goya sau luxosul bulevard Serrano, unde strălucesc vitrinele, Chanel,Prada, Armani sau Gucci, nici măcar un singur colţ al Madridului nu este ocolit de acest peisaj care l-a transformat într-o nouă capitala europeană, după cum remarca ieri cu ironie un cotidian german, Capitala Europeană a Gunoaielor.

După ce cota turiștilor care vizitează capitala Spaniei a scăzut considerabil în ultimul an în favoarea Barcelonei, după ce traficul pe aeroportului Barajas, al patrulea mare aerodrom al Europei, a scăzut la cote economice aproape falimentare sau după ce în această vară a suferit al patrulea eșec la rând, fiindu-i refuzată iarăși organizarea Jocurilor Olimpice, Madridul a devenit în aceste zile un mare container de gunoi, care nu face decât să reamintească acest șir de decepții și frustrări cu care Spania în general începe deja să se acomodeze în această perioadă de plină decadenţă economică.

Protestele, grevele și demonstrațiile au devenit deja o constantă, aproape un modus vivendi în societatea spaniolă. Nu mai este nici un secret pentru nimeni că de doi ani încoace recesiunea economică, nesfârșita politică de ajustări bugetare și în general toate reformele cabinetului Rajoy sau ale autorităţilor locale care încearcă să-i ţină pasul, au generat un șir continuu de concedieri și de reduceri salariale, care la rândul lor nu fac decât să provoace astfel de reacții de revoltă socială, dar care până acum niciodată nu au avut sorţi de izbânda și nu au reușit să determine autoritățile să revină asupra unor astfel de decizii.

Se pare că nici greva din salubritate nu face excepție de la acest algoritm al reformelor, în schimb faţă de alte sectoare de activitate, acest protest este foarte vizibil și pune în șah Primăria Madridului și în mod special poziția primarului Ana Botella, soţia fostului premier Jose Maria Aznar, presată chiar de propriul partid să intervină și să pună capăt acestui conflict de muncă ce a devenit subiect de ironie pentru întreaga presă internațională.

De fapt conflictul din serviciile de salubritate a fost generat de noul contract pe care primăria capitalei spaniole l-a propus celor șapte firme cărora le-a concesionat curăţenia străzilor și întreținerea parcurilor Madridului. Acestea la rândul lor, în condițiile noului buget, și-au propus ca în noua formulă să concedieze 1400 dintre cei 6000 de angajați, și chiar dacă înainte de a intra în grevă patronatul redusese cu mai bine de 200 numărul concedierilor, sindicatele au refuzat ferm propunerea, hotărând oprirea lucrului pe termen nelimitat.

Zilnic au loc negocieri, în care se mai micșorează numărul concediaților și se propun în schimb reduceri salariale care au ajuns până la 40%, dar nu se ajunge la niciun acord. Confruntarea dintre muncitori și angajatori se pare că este foarte tensionată, iar primăria asistă la acest spectacol, care am putea spune că deja miroase foarte urât, fără să ia niciun fel de măsuri.

Primarul Madridului este criticat pentru pasivitatea de care dă dovadă deoarece în contractul semnat cu firmele de salubritate există o clauză care îi permite să impună penalităţi consistente atunci când nu se poate face faţă unor "situații extraordinare", cum ar fi de exemplu această grevă. Întrebat despre situația în care se afla negocierile, un reprezentant al comitetului de grevă a declarat ca nu s-a făcut absolut nici un progres, se pretinde doar prelungirea orarului de munca sau micșorarea salariilor în schimbul concedierilor.

Pe străzi, pe măsură ce se acumulează tonele de gunoaie care inundă străzile, crește indignarea populației și nu puțini sunt cei care cer intervenția forțelor militare pentru a restabili ordinea și curăţenia.