Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU cere mai multe ajutoare internaționale pentru Filipine

ONU cere accelerarea ajutoarelor internaționale pentru Filipine. Multe zone au fost distruse de taifun în timp ce numărul jafurilor crește în contextul în care ajutoarele primite se dovedesc a fi insuficiente.

11 milioane de persoane au fost afectate de taifunul care a lovit Filipine arată estimările făcute de ONU. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că un număr mare de supravieţuitori suferă de răni care trebuie să primească îngrijiri.

Medicii avertizează că umiditatea facilitează infecţiile, care pot degenera rapid şi s-ar putea dovedi chiar mortale, în condiţiile actuale. La Tacloban, mii de sinistraţi privaţi de apă şi hrană încearcă să fugă obţinând un loc în unul dintre rarele zboruri care decolează, în timp ce ruinele oraşului sunt încă pline de cadavre.

În tot acest timp situația este agravată de lipsa hranei, a apei și a hainelor. Lidera operaţiunilor umanitare ale Naţiunilor Unite, descrie situaţia ca fiind "lugubră" și atrage atenția că ajutorul pentru sinistrați trebuie accelerat. La şase zile de la trecerea taifunului criticile se multiplică în ceea ce priveşte livrarea întârziată a ajutorului către zone devastate unde supravieţuitorii oscilează între furie şi disperare.

Ca să vină în sprijinul autorităţilor filipineze, ONU a oferit 25 de milioane de dolari Guvernului de la Manila. Navele militare sub pavilion american şi britanic, aflate în zonă au sosit în arhipelag cu ajutoare dar acestea se dovedesc a fi insuficiente.