Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa, ţintă pentru Mafia calabreză?

papa.jpg

De multe ori, Papa Francisc încalcă protocolu de securitate

Încercarea noului Papă de a aduce transparenţă la Vatican şi în special denunţarea corupţiei din rândul Bisericii şi al Băncii Vaticanului l-au transformat într-o ţintă pentru Mafie. Este avertismentul formulat de procurorii italieni care luptă contra clanurilor mafiote.

Cruciada noului papă de origine argentiniană contra corupţiei i-ar putea aduce acestuia mari probleme. A intrat în vizorul clanurilor mafiote, în special al ramurii calabreze a mafiei, 'Ndrangheta. Aşa rezultă din avertismentul formulat de unul dintre cei mai cunoscuţi procurori anti-Mafia din Italia, Nicola Gratteri.

Prima şi cea mai importantă problemă pentru 'Ndrangheta ar fi promisiunea noului Papă de a face instituţia Vaticanului mai transparentă. Or, asta a adus nervozitate şi agitaţie în rândul mafioţilor care fac afaceri cu prelaţi corupţi, spune procurorul italian. „Papa Francisc demolează centrii tradiționali de putere economică de la Vatican”, a declarat Gratteri pentru cotidianul „Il Fatto Quotidiano”.

Dacă şefii clanurilor ar putea să îl sfâşie, nu ar ezita. Nu ştiu dacă mafioţii se pregătesc de ceva concret în privinţa sa, dar cu siguranţă se gândesc la asta. Pot fi periculoşi”, spune procurorul.

Papa Francisc a cerut deja o „biserică săracă” şi a spriinit reforma Băncii Vaticanului, suspectată ani la rând că este unul dintre canalele prin care Mafia îşi spală banii. Săptămâna aceasta, poliţia a cercetat un hotel luxos din Roma pe care 'Ndrangheta l-ar fi cumpărat de la un ordin religios.

 

Mafioții, persoane foarte religioase

 

Un semnal şi mai dur a venit luni chiar de la Suveranul Pontif, care a a ţinut un discurs în care înfierează corupţia şi citează sfatul din Biblie potrivit căruia corupţii trebuie aruncaţi în mare cu o piatră de moară legată de gât. „Mafia care investeşte, care spală banii, care din acest motiv deţine puterea, Mafia care ani la rând s-a îmbogăţit din cooperarea cu Biserica, aceştia sunt cei care au devenit acum iritaţi”, mai spune procurorul. El i-a atacat frontal pe preoţii şi episcopii din sudul Italiei. „Preoţii iau cafeaua în casele şefilor 'Ndrangheta, ceea ce le dă legitimitate”, explică Nicola Gratteri. Legăturile sunt atât de strânse între Mafia şi Biserică şi pentru că gangsterii sunt persoane foarte religioase. În cei 26 de ani cât a lucrat ca magistrat, povesteşte procurorul, toate ascunzătorile percheziţionate conţineau o mulţime de obiecte religioase. „'Ndrangheta şi Biserica merg mână în mână”, concluzionează el. Un sondaj realizat printre mafioţii aflaţi în închisoare relevă că 88% sunt persoane foarte religioase. Chiar şi înainte de a omorî pe cineva, un membru al 'Ndrangheta se roagă. „Îi cere protecţie Sfintei Fecioare. Ei, mafioţii, nu se consideră răufăcători. De pildă, un mafiot pune presiune pe un afacerist local să îi plătească taxă de protecţie. Întâi trage înspre casa lui, apoi îi pune piciorul pe gât. Dacă persoana continuă să refuze, mafiotul consideră că e obligat să-l ucidă. Or, de vreme ce e o obligație, nici măcar nu se mai consideră vinovat”, a indicat procurorul.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât Papa Francisc circulă nu cu o maşină blindată, ci într-un simplu Ford Focus. Mai mult, el încalcă de nenumărate ori protocolul de securitate şi coboară în mulţime neînsoţit de gărzile de securitate. Ultima dată s-a întâmplat chiar joi, când Suveranul Pontif a venit în centrul Romei, la preşedintele italian. „Suntem absolut calmi. Totul se desfăşoară normal şi nu există motiv pentru asemenea alarmism”, a indicat, potrivit AP, serviciul de presă de la Vatican.

Reamintim, în 1981 a existat cea mai recentă tentativă de asasinare a unui Suveran Pontif. Un cetăţean de origine turcă a reuşit să îl împuşte de patru ori pe Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost la un pas de moarte.